Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η έφηβη ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών που επέζησε από δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, μπήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια, χάρη στις πωλήσεις του βιβλίου για τη ζωή της και τις ομιλίες της σε όλον τον κόσμο.

Η 18χρονη Μαλάλα, το νεώτερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί ποτέ με το Νόμπελ Ειρήνης, έγινε διάσημη παγκοσμίως αφού αψήφησε τις απειλές των Ταλιμπάν και συνέχισε τον αγώνα της μολονότι επιχείρησαν να την σκοτώσουν στο σχολικό λεωφορείο όπου επέβαινε, στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, τον Οκτώβριο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γιουσαφζάι, η οποία μετά την απόπειρα εναντίον της μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Βρετανία και σήμερα ζει μόνιμα στην χώρα αυτή, είναι πλέον περιζήτητη για ομιλίες και χρεώνει 152.000 δολάρια για κάθε εμφάνισή της. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τις 85.000 που ζητά για παράδειγμα ο Ντέσμοντ Τούτου, σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for Policy Studies.

Τα απομνημονεύματά της, το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα», εκδόθηκε το 2013 και έχει πουλήσει 287.170 αντίτυπα μόνο στην Βρετανία και 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Μαλάλα έχει ιδρύσει το ίδρυμα Malala Fund για να προωθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες και η οικογένειά της έχει ιδρύσει εταιρεία, τη Salarzai Ltd, για να προστατεύσει τα δικαιώματα στην ιστορία της ζωής της. Η εταιρεία αυτή, συνιδιοκτήτες της οποίας είναι ο πατέρας της, η μητέρα της και η ίδια, είχε καθαρό ενεργητικό πέρσι 1,87 εκατομμύρια λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του έτους, η Μαλάλα ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου να δωρίσουν 1,4 δισ. δολάρια για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων από τη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης