Την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας και οι -ανεπαρκείς όπως αποδείχθηκε- διευκρινιστικές τοποθετήσεις του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε διάβημα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, κλήθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ έχει ετοιμασθεί επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας.  Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή Κύπρου», η Λευκωσία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη θέση του Λονδίνου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας υποστήριξε πως διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

Σε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε πως η αρχική δήλωση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και δεν απηχεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στο ΡΙΚ και κάνοντας μια πρώτη τοποθέτηση επί της δήλωσης του βρετανικού ΥΠΕΞ, είπε πως αυτή δεν συνιστά αποκατάσταση, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Υπέδειξε, δε, πως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη οφείλει να αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»

Η Λευκωσία αντέδρασε άμεσα στα όσα διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες από βρετανικής πλευράς.

Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν χαρακτηριστική για τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης: «Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν…».

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η στάση του υπουργού Ευρώπης δεν αντικατοπτρίζει την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Παράλληλα, σημείωσε με νόημα τη στήριξη που έτυχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα του Brexit από την Κύπρο.

Επιστολή Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε Άλαν Ντάνκαν

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής με ανοιχτή επιστολή του προς τον ίδιο τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης.

Ο κ. Καραολής υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο σερ Άλαν Ντάνκαν είχε δηλώσει όχι μόνο ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, αλλά και ότι θέλει να δει τις γεωτρήσεις να προχωρούν.

Επισημαίνει επιπλέον τη δήλωση εκπροσώπου της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία στο ΚΥΠΕ ότι η Βρετανία συμφωνεί με τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι προς την Τουρκία.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο κ. Καραολής, η νεότερη δήλωση, πέρα του ότι είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, έχει αφήσει την κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου «βαθιά απογοητευμένη», καθώς εκ πρώτης όψεως φαίνεται «να σηματοδοτεί μετατόπιση της πολιτικής» της βρετανικής κυβέρνησης επί του θέματος.

Ο κ. Καραολής ξεκαθαρίζει ότι με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η κυπριακή ΑΟΖ δεν τελεί υπό καμία αμφισβήτηση. Σημειώνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου που έχει ήδη οριοθετηθεί με την Αίγυπτο με την αποδοχή των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίζει την άρνηση της Άγκυρας να αποδεχθεί την κυπριακή πρόκληση για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, επιλέγοντας να δράσει μονομερώς και παρανόμως.

Ζητεί, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκ μέρους της παροικίας από τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης να ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ θεωρεί αμφισβητούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί, και από ποιον, καθώς και να διευκρινίσει κατά πόσο πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να αξιοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, εφόσον η Τουρκία επιλέξει να αμφισβητήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ζητεί από τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει δημοσίως και κατ’ ιδίαν την Τουρκία να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αυτό το έχουν ήδη κάνει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Τζούλιαν Νάιτ και οι Εργατικοί Πάμπος Χαραλάμπους και Κάθριν Γουέστ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, skai, philenews