Οι αρχές της Κριμαίας έκαναν την Τρίτη άλλο ένα βήμα προς την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί συζητούν τις εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις τους για μια λύση στην ουκρανική κρίση.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Βρετανούς και τους Γάλλους, απείλησαν και πάλι τη Μόσχα με νέες κυρώσεις ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για «προσάρτηση» της Κριμαίας, την οποία «έκλεψε» η Ρωσία από την Ουκρανία.
Στο τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας οι 78 από τους 81 βουλευτές ενέκριναν μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας», στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία.
«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος που δεσμεύεται να εγγυηθεί την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων στο έδαφός της» τονίζεται στη διακήρυξη αυτή.
Οι βουλευτές δικαιολόγησαν την απόφασή τους βασιζόμενοι στο προηγούμενο του Κοσσόβου που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία και έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη» τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Κοσσόβου το Διεθνές Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι «μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από μια περιοχή ενός κράτους δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».
Μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, η Κριμαία «θα αιτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία να ενταχθεί σε αυτήν στη βάση μιας διακρατικής συμφωνίας, ως νέο τμήμα της Ομοσπονδίας» σημειώνεται στη διακήρυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ