Η Αυστραλή ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, η οποία κρατείται στο Ιράν για υποτιθέμενη κατασκοπεία, θα πρέπει να εκτίσει την ποινή της, ανακοίνωσε χθες το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η Τεχεράνη δεν θα ενδώσει στην «προπαγάνδα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γκίλμπερτ ξεκίνησε απεργία πείνας την Τρίτη στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη, μετά την απόρριψη της έφεσης που είχε υποβάλει στην ποινή κάθειρξης δέκα ετών που της έχει επιβληθεί.

Η Αυστραλία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της, με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μαρίζ Πέιν να ζητά η Αυστραλή ακαδημαϊκός να αντιμετωπιστεί «δίκαια, ανθρωπιστικά και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Χθες Σάββατο στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί, απαντώντας σε «ορισμένα άρθρα» του αυστραλιανού Τύπου, δήλωσε ότι «το Ιράν δεν πρόκειται να ενδώσει σε πολιτικά παιχνίδια και στην προπαγάνδα».

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, «όπως κάθε άλλο καταδικασμένο άτομο, θα εκτίσει την ποινή της απολαμβάνοντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά της», πρόσθεσε.

Η σύλληψη της ακαδημαϊκού επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με την οικογένειά της, βρισκόταν ήδη υπό κράτηση για αρκετούς μήνες. Κατηγορείται για «κατασκοπεία προς όφελος τρίτης χώρας».

Η Γκίλμπερτ και η γαλλο-ιρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελχάχ, που επίσης κρατείται σε φυλακή στο Ιράν από τον Ιούνιο, ξεκίνησαν επ’ αόριστον απεργία πείνας την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po).

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε στις 16 Ιουλίου τη σύλληψη της Αντελχάχ, με κατηγορίες για «κατασκοπεία». Ειδικεύεται στο σιιτικό ισλάμ και είναι διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) στο Sciences Po.

Ο Μουσαβί είπε ότι η Γκίλμπερτ κρατείται για «παραβίαση της εθνικής ασφάλειας του Ιράν» και η ποινή της εκδόθηκε με βάση «όλους τους σχετικούς νόμους».

Συμπλήρωσε ότι το Ιράν δεν ξεχνά την «παράνομη» μεταχείριση από την Αυστραλία της Ναγκάρ Γκοντσκανί, μιας Ιρανής που συνελήφθη το 2017 για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Η Γκοντσκανί γέννησε σε φυλακή της Αυστραλίας πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Καταδικάστηκε εκεί για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο και επέστρεψε στη χώρα της.

Πηγή: ΑΠΕ