Η κουρδική ψήφος στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας ξεκαθάρισε τη νίκη της αντιπολίτευσης στις πόλεις αυτές κατά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Το κουρδικό κόμμα HDP απέφυγε να παρουσιάσει σοβαρή εκπροσώπηση τόσο στην Πόλη όσο και στην πρωτεύουσα.

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται η μεγαλύτερη κουρδική πόλη στην Τουρκία, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αφού εκεί κατοικούν πέντε εκατομμύρια πολίτες κουρδικής καταγωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του πληθυσμού υπερψήφισε τον εκπρόσωπο του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP, δίνοντάς του και τη νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη περιορίζεται μόνο σε μία διαφορά 27.000 ψήφων. Αυτό σημαίνει πως στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Τουρκίας το κόμμα του Ερντογάν εξακολουθεί να ελέγχει τους μισούς ψηφοφόρους. Η κουρδική ψήφος συνετέλεσε επίσης στην πιο ξεκάθαρη νίκη της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης στην Άγκυρα.

Τώρα, όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα της επιρροής του κουρδικού κόμματος στην Τουρκία HDP, τα πράγματα είναι θλιβερά. Συνολικά το κόμμα αυτό κατάφερε να συγκεντρώσει το 4,22% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας τοπικές νίκες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στις αμιγώς κουρδικές περιοχές του Ντιγιαρμπακίρ, στο Βαν και το Καρς. Παρ’ όλα αυτά, και εντός αυτών των περιοχών παρατηρήθηκε το φαινόμενο νίκης του Ερντογάν σε διάφορες κωμοπόλεις κουρδικής πλειοψηφίας.

Αν παρατηρήσει κάποιος τον χάρτη με την κατανομή των ψήφων στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, τότε θα δει πως το κυβερνητικό κόμμα AKP και ο σύμμαχός του, το ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ελέγχουν το σύνολο της Ανατολίας αλλά και την πλειονότητα των περιοχών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας καθώς και τη βιομηχανική ζώνη της Νικομήδειας, της Βιθυνίας και της ασιατικής Προποντίδας, με εξαίρεση την περιοχή των Δαρδανελλίων. Η αντιπολίτευση κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της Ιωνίας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας (Ανατολική Ρωμυλία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα του χάρτη προδίδει και την πολιτική πραγματικότητα στη μετεκλογική Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν με τους ακροδεξιούς συμμάχους του ελέγχει το 51,67% των ψήφων, δηλαδή κάτι παραπάνω από το συνολικό ποσοστό τους στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό σημαίνει απλώς πως ο Ταγίπ Ερντογάν εξαρτάται πλέον για οποιαδήποτε πολιτική του κίνηση από τη στάση του ακροδεξιού συμμάχου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση ή όχι της επιθετικής εθνικιστικής και ισλαμιστικής ρητορικής του. Επίσης, αν αθροίσει κάποιος τα ποσοστά που κέρδισαν το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί MHP και το επίσης ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα (Καλό Κόμμα), αντιλαμβάνεται πως για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90’ ο ακροδεξιός-εθνικιστικός χώρος των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 16%.

Αντιλαμβάνεται και ο πιο αφελής παρατηρητής ότι υπό αυτές τις συνθήκες τα εργαλεία εθνικισμός-ισλαμισμός θα αποτελέσουν τις βασικές αναφορές του καθεστώτος Ερντογάν κατά την επόμενη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η χρηματαγορά της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε αρνητικά μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Αρνητικές και οι προγνώσεις του χρηματοπιστωτικού οίκου Moody’s. Ο Ταγίπ Ερντογάν από την επαύριον των εκλογών είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει λήψη αυστηρών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας. Αυτά τα μέτρα θα είναι σκληρά, αλλά ουδείς μπορεί να διασφαλίσει εκ των προτέρων πως θα είναι και αποτελεσματικά, διότι η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως έχει αποδειχτεί, χρειάζεται και παράλληλα ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της ανεξαρτησίας του επιχειρείν.

Και τα δύο αυτά απαραίτητα στοιχεία δεν είναι υπαρκτά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο «θαύμα» της τουρκικής οικονομίας ξεκίνησε με το πρόγραμμα εξυγίανσης που εξήγγειλε τη δεκαετία του 90’ ο τότε υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς. Όμως, το πρόγραμμα αυτό συνοδευόταν από μία χιονοστιβάδα θεσμικών μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού καθώς και από το όραμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη. Τίποτα από όλα αυτά τα προαπαιτούμενα δεν υφίσταται πλέον στην τουρκική οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.

Πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα – Απώλειες στο χρηματιστήριο

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου.

Στις 10.51 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,65%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης