Για μία νέα μέθοδο με την οποία επί της ουσίας κλωνοποιείται το DNA των αντισωμάτων που ένας άνθρωπος αναπτύσσει, όταν έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID19 μίλησε ο καθηγητής πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης στο Πρακτορείο FM.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «καταγράφουμε το πώς χτίζονται τα αντισώματα, (τα γονίδια που μέσα στα ανοσοποιητικά κύτταρά μας χτίζουν το αντίσωμα που θα καταπολεμήσει τον ιό. Θα αναγνωρίσει τον ιό, θα τον πιάσει και θα τον σταματήσει πριν μπει στα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού μας)».
Ο Μανώλης Κέλλης πρόσθεσε: «Άρα να παράγουμε αυτά τα αντισώματα. Είναι κάτι που προσπαθούμε πολύ καιρό να κάνουμε, και μέσα στη βδομάδα που πέρασε εμφανίστηκε η πρώτη δημοσίευση στο “Cell” με αποκωδικοποίηση του κωδικού DNA που καταγράφει αυτά τα αντισώματα, και όντως εξουδετερώνει τον ιό σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα».
Υπάρχει ανοσία και διαρκεί
Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε πως «υπάρχει ανοσία και διαρκεί», επισημαίνοντας ότι «στα άτομα που φάνηκε πως ξαναμολύνθηκαν από τον ιό, αποδείχτηκε ότι πολλά από τα τεστ ήταν λάθος».
«Άλλωστε ο συγκεκριμένος ιός μεταλλάσσεται πολύ πιο αργά από τη γρίπη. Άρα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ως προς το θέμα της ανοσίας», είπε.
Για τις μεταλλάξεις του ιού ο κ. Κέλλης αναφέρει, ότι υπάρχουν αρκετές μεταλλάξεις με εύκολη μετάδοση από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, που ωστόσο όμως όσο περνάει ο καιρός δεν στέλνουν τον κόσμο στο νοσοκομείο.
«Η φυσική πρόοδος κάθε ιού είναι από τις δικές του μεταλλάξεις να γίνεται λιγότερο φονικός και να περνάει πιο εύκολα. Και αυτό βλέπουμε και σε αυτή την πανδημία», επεσήμανε.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι καλό να φοράμε μάσκες, όταν είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Ωστόσο οι μάσκες αφήνουν τα μόρια του ιού να τις διαπερνάνε. Οπότε αν είστε σε κλειστό χώρο δεν έχει σημασία αν φοράτε μάσκα ή όχι, αφού τον αέρα που αναπνέετε τον παίρνετε από τον χώρο γύρω σας. Αν αυτός ο χώρος έχει πολλά μόρια του ιού, τότε βεβαίως θα κολλήσετε τον ιό. Δεν μπορεί να τον σταματήσει η μάσκα».
«Θα δούμε τον αριθμό των θανάτων να μεγαλώνει τους επόμενους μήνες γιατί μπαίνουμε στην κανονικότητα. Επίσης νομίζω θα υπάρξει δεύτερο κύμα, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις που μας κάνουν πολύ αισιόδοξους, καθότι από τον Ιανουάριο πιστεύω ότι θα έχουμε εμβόλιο», καταλήγει ο κ. Κέλλης .