Η Νορβηγία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της αγωγών αερίων μετά τη λήξη πολλών συμβάσεων παραχώρησης το 2028, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, προκειμένου να αυξήσει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών.

Η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης έπειτα από την πτώση στις ροές ρωσικού αερίου, το οποίο προμηθεύει μέσω ενός δικτύου αγωγών μήκους περίπου 9.000 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο ανέφερε σήμερα πως στέλνει επιστολή «διαμηνύοντας πως το κράτος σκοπεύει να κάνει χρήση του δικαιώματος επαναπατρισμού στα τέλη της περιόδου αδείας».

«Το κράτος θέλει πλήρη κρατική ιδιοκτησία των κεντρικών τμημάτων του νορβηγικού συστήματος μεταφοράς αερίου», ανέφερε, χωρίς να δίνει εξηγήσεις.

Η Νορβηγία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη βιομηχανία της και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, DNB, του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Telenor και της πετρελαϊκής εταιρίας Equinor, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίκτυο αγωγών αερίου ανήκει στην Gassled, μια σύμπραξη που δημιουργήθηκε το 2003 από τις πετρελαϊκές εταιρίες που παρήγαγαν αέριο ανοικτά της Νορβηγίας εκείνη την εποχή. Η κατασκευή του κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νορβηγικό κράτος κατέχει ήδη το 46,7% της Gassled μέσω της κρατικής ιδιοκτησίας εταιρίας Petoro, ενώ ένα άλλο 5% ανήκει στην Equinor.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση μπορεί να πρέπει να αποζημιώσει άλλους μετόχους, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να επεκταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Gassled είναι ιδιοκτήτρια των εργοστασίων επεξεργασίας Kaarstoe και Kollsnes καθώς και της πλειονότητας των αγωγών που διανέμουν νορβηγικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποια ακριβώς τμήματα του δικτύου θα περάσουν στην κρατική ιδιοκτησία. Το υπουργείο Ενέργειας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για επιπλέον σχόλια.

Με την πάροδο του χρόνου, οι πετρελαϊκές εταιρίες μείωσαν ή πούλησαν εξ ολοκλήρου τα μερίδιά τους, πουλώντας τα συχνά σε επενδυτικές εταιρίες.

Στους ιδιοκτήτες της Gassled περιλαμβάνεται η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Ελβετία Partners Group, η Allianz Capital Partners, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ασφαλιστική Allianz και η εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών HitecVision.

Ο τεχνικός διαχειριστής υποδομών είναι και θα παραμείνει η Gassco βάσει του νέου καθεστώτος, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης