«Καμία διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50» αναφέρει η κοινή δήλωση των «27» Ευρωπαίων ηγετών που δημοσιοποιήθηκε μετά τις εργασίες της συνόδου κορυφής για το Brexit.

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.» επισημαίνει η κοινή δήλωση των «27»Παράλληλα, η κοινή δήλωση εκφράζει τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται, «μέχρις ότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται».

Τέλος, εξειδικεύοντας τη δήλωση για την πολιτική συζήτηση που ξεκινάει για το μέλλον της Ε.Ε. των «27», οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για δράση που θα δώσει «ώθηση» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας» και «στην ανάπτυξη της Ε.Ε. με 27 κράτη-μέλη».

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή δήλωση των «27» για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος:

«1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε., το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Ε.Ε. προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.

3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της Ε.Ε. και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ε.Ε. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της Ε.Ε. με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.»

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της κοινής δήλωσης, στο οποίο προστέθηκε τελικώς η επισήμανση ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες».

Επιπρόσθετα, στην τελική δήλωση ξεκαθαρίζεται πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών». 

 Τι προηγήθηκε

Ισχυρές πιέσεις προς το Λονδίνο, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., άσκησαν την Τρίτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Ευρωβουλή. Το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Ε.Ε. αρνείται να ικανοποιήσει βρετανικά αιτήματα, προκειμένου να …μην πάρουν θάρρος και άλλοι ευρωσκεπτικιστές μεταξύ των μελών της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα το υποβάλλει ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία στις 16 ή στις 29 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας,

Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την Ε.Ε., εξέφρασαν οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και Μαρκ Ρούτε.

Ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στη Βρετανία, o Ντέιβιντ Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα. O πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το μεταναστευτικό. «Δεν συμφωνώ. Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν για χρόνια λες ότι τα πράγματα είναι λάθος στην Ε.Ε. και κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς αν οι ψηφοφόροι σε πιστέψουν» υπογράμμισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.



Δηλώσεις Μέρκελ

«Αυτός που εγκαταλείπει την οικογένεια δεν θα πρέπει να περιμένει ότι αυτό συνεπάγεται διατήρηση των κεκτημένων και κατάργηση των υποχρεώσεών του», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε οποιοδήποτε καθεστώς «αλά καρτ».

Όπως είπε, η πρόσβαση, για παράδειγμα, μιας τρίτης χώρας, όπως θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. συνεπάγεται την τήρηση των τριών βασικών ελευθεριών, εκ των οποίων η μία είναι η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής επικράτειας. Το βασικό επιχείρημα των οπαδών του Βrexit ήταν η κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης για τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε.

Δηλώσεις Κάμερον

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ε.Ε.

«Μακάρι να είχα κερδίσει το δημοψήφισμα. Είμαι λυπημένος για αυτό, ωστόσο περισσότερο με ανησυχεί η διασφάλιση των σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε.» είπε ο κ. Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι θα κάνει το παν για να ενθαρρύνει μια «στενή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης