Η Κίνα υποστήριξε χθες Τετάρτη το αίτημα του Πακιστάν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, ζητώντας να διεξαχθεί συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ωστόσο η Γαλλία αντέδρασε στο αίτημα προτείνοντας το ΣΑ του ΟΗΕ να συζητήσει το θέμα πιο ανεπίσημα — στο πλαίσιο της ενότητας «λοιπά ζητήματα» — σε συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν διπλωμάτες.
Επαφίεται πλέον στην Πολωνία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Αύγουστο, να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πότε και το είδος της συζήτησης που θα γίνει στο 15μελές κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ.
Η περιοχή των Ιμαλαΐων αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία εντάσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.
Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την 5η Αυγούστου στερεί από τις αρχές στο Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν γη στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί, ενώ επιβάλλονται επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.
«Το Πακιστάν δεν θα προκαλέσει σύγκρουση. Αλλά η Ινδία δεν πρέπει να διαπράξει το λάθος να πιστέψει ότι η αυτοσυγκράτησή μας είναι αδυναμία», τόνισε ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι σε επιστολή του προς το ΣΑ την Τρίτη. «Αν η Ινδία επιλέξει ξανά να προσφύγει στη χρήση βίας, το Πακιστάν θα είναι υποχρεωμένο να ανταποδώσει, με όλες του τις δυνατότητες», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την Ινδία και το Πακιστάν να απόσχουν από οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να πλήξει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ. Εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του όσον αφορά τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.
Το ΣΑ του ΟΗΕ είχε εγκρίνει διάφορες αποφάσεις το 1948 και τη δεκαετία του 1950 ως προς τη διένεξη της Ινδίας και του Πακιστάν για την περιοχή, ανάμεσά τους μία — ανεφάρμοστη — που τονίζει πως θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο κρατίδιο για να αποφασιστεί το μέλλον του Τζαμού και Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Άλλη μια απόφαση προτρέπει τις δύο πλευρές να «απέχουν από το να προβαίνουν σε ανακοινώσεις ή να προχωρούν ή να προκαλούν ή να επιτρέπουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».
Στην περιοχή αναπτύχθηκαν το 1949 και παραμένουν κυανόκρανοι του ΟΗΕ που εντέλλονται να επιτηρούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στο Τζαμού και Κασμίρ. Η αποστολή των παρατηρητών διαθέτει σήμερα 117 μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ