Η Κίνα έκανε έκκληση για “ψυχραιμία” και “αυτοσυγκράτηση” την επομένη της υπογραφής από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του διατάγματος που διευρύνει τις πιθανότητες η Μόσχα να καταφύγει σε πυρηνικό όπλο.

“Στις παρούσες συνθήκες, όλα τα μέρη πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εργαζόμενα από κοινού μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης για να μετριαστούν οι εντάσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

“Η θέση της Κίνας, που προτρέπει όλες τις πλευρές στην αποκλιμάκωση (…) και να δεσμευθούν υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, παραμένει αμετάβλητη”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κατά τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τρίτη, ένα διάταγμα που διευρύνει τις πιθανότητες καταφυγής σε πυρηνικό όπλο, αμέσως μετά την άδεια που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο να πλήττει το ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου πως κάθε επίθεση εναντίον της χώρας του από μια μη πυρηνική χώρα η οποία όμως θα υποστηρίζεται από μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικό όπλο μπορεί να θεωρηθεί “κοινή” επίθεση που απαιτεί ενδεχομένως καταφυγή σε πυρηνικό όπλο.

Η αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος καταγγέλθηκε από πολλούς ηγέτες στη Δύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την “κλιμάκωση” στη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτώντας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιδείξει “λογική” και καλώντας τον Σι ρίξει “όλο του το βάρος”, να ασκήσει “πίεση”, να αξιοποιήσει “τη δυνατότητά του να διαπραγματευθεί” ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να σταματήσει τις επιθέσεις.

Στη ρωσοουκρανική σύγκρουση η Κίνα καλεί τακτικά σε ειρηνευτικές συνομιλίες και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Όμως δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 — μάλιστα οι οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας έχουν ενισχυθεί.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης τον μεγιστάνα των μέσων και ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι “λακέ” των αντιπάλων της Κίνας, καθώς ετοιμάζεται να πάρει τον λόγο για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια σιωπής στη δίκη του για συνέργεια με ξένες δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ.

“Ο Τζίμι Λάι είναι ο κύριος συνωμότης και συμμέτοχος στο χάος εναντίον της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και είναι πράκτορας και λακές των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Κίνα”, δήλωσε ο Λιν Τζιάν στη συνέντευξη Τύπου.