Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Οι κινεζικές αρχές διέταξαν την αναστολή της θανατικής ποινής τη Δευτέρα για τον Αυστραλό συγγραφέα Γιάνγκ Χενκτζούν, ο οποίος κρατείται στην Κίνα για περισσότερα από πέντε χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια υπόθεση που απειλεί τις εύθραυστες σχέσεις Κίνας και Αυστραλίας.
Ο 57χρονος Γιάνγκ, ένας πρώην υπάλληλος των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας της Κίνας που έγινε συγγραφέας μυθιστορημάτων κατασκοπείας, μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας και ακαδημαϊκός, καταδικάστηκε σε θανατική ποινή που μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη μετά από δύο χρόνια, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίνγκ είπε ότι ο Γιάνγκ κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία από το Αρ.2 Ενδιάμεσο Δικαστήριο σε μια δίκη που ήταν σε «αυστηρά σύμφωνη με το νόμο». Η καταδίκη έρχεται μετά από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών τον Μάιο του 2021, όπου δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ λεπτομέρειες για τις κατηγορίες του Γιάνγκ. Έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της ήταν «τρομαγμένη» με την ποινή.
«Αυτά είναι θλιβερά νέα για τον Δρ Γιανγκ, την οικογένειά του και όλους όσοι τον έχουν υποστηρίξει», έγραψε η Γουόνγκ σε μια δήλωση. «Όλοι οι Αυστραλοί θέλουν να δουν τον Δρ Γιανγκ να επανενώνεται με την οικογένειά του. Δεν θα υποχωρήσουμε στη συνηγορία μας».
Ο Γιάνγκ, πολιτογραφημένος Αυστραλός πολίτης από το 2002, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Guangzhou τον Ιανουάριο του 2019 ενώ επισκεπτόταν την Κίνα με την οικογένειά του. Κατηγορήθηκε επίσημα για κατασκοπεία στην Κίνα για λογαριασμό άλλης κυβέρνησης, αλλά οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τη χώρα.
Η σύζυγος του Γιάνγκ και ένας υπάλληλος της Αυστραλιανής Πρεσβείας ήταν στην ακρόαση τη Δευτέρα, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, σύμφωνα με τον Τσόνγκι Φενγκ, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ και πρώην επιβλέποντα διδάκτορα και φίλο του Γιάνγκ.
Ο Φενγκ μίλησε με τη σύζυγο του Γιανγκ, η οποία είπε ότι μπόρεσε να κάνει οπτική επαφή με τον Γιανγκ για λίγο πριν τον πάρουν. «Έμοιαζε πολύ αδύνατος και εύθραυστος», είπε ο Φενγκ.
Ο Φενγκ καταδίκασε την καταδίκη του φίλου του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα την αυστραλιανή κυβέρνηση, να συνεχίσει την πίεση στο Πεκίνο.
«Τιμωρείται για τις δημοσιεύσεις του που υποστηρίζουν οικουμενικές αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», είπε.
Ο δικηγόρος του Γιάνγκ, Μο Σαοπίνγκ, είπε ότι ο πελάτης του έχει 10 ημέρες για να ασκήσει έφεση στην ποινή του. Αλλά στο δικαστικό σύστημα της Κίνας, όπου τα ποσοστά καταδίκης φτάνουν το 99%, τέτοιες προσφυγές είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Γιάνγκ είχε αποκλειστεί για μήνες από το να δει έναν δικηγόρο ή να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, σύμφωνα με τον Φενγκ. Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις αναφορές ότι ο Γιανγκ έχει υποβληθεί σε απομόνωση και βασανιστήρια.
Η υγεία του έχει επιδεινωθεί. Σε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζ πριν από μια επίσκεψη στην Κίνα τον Νοέμβριο, τα παιδιά του Γιανγκ είπαν ότι ο πατέρας τους είχε καταρρεύσει στη φυλακή και παρακάλεσαν τον Αλμπανέζ να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του. Τους είπαν ότι ο Γιανγκ είχε μια κύστη 10 εκατοστών που μεγάλωνε στο νεφρό του.
Η ποινή του Γιάνγκ έρχεται λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωση της Αυστραλής δημοσιογράφου Τσενγκ Λέι, η οποία κρατείτο στην Κίνα για τρία χρόνια. Η αντίθεση μεταξύ των δύο υποθέσεων υπογραμμίζει τα όρια των νέων προσπαθειών για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Καμπέρα και Πεκίνου.
Η Τσενγκ, παρουσιάστρια αγγλόφωνου κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, κρίθηκε επίσης ένοχη με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια δίκης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.
Και ενώ η απελευθέρωσή της, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, φάνηκε να αντικατοπτρίζει την πρόσφατη σταθεροποίηση των σχέσεων μετά από χρόνια διχόνοιας, η αυστηρή ποινή του Γιανγκ θα προκαλέσει νέα ένταση, είπαν οι ειδικοί.
«Αυτό απλώς σας δείχνει τα όρια της σταθεροποίησης», είπε ο Τζέιμς Κούραν, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο για τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα. Ο Αλμπανέζ προσπάθησε να βελτιώσει τη σχέση χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στην Κίνα, είπε, με αποκορύφωμα ένα ταξίδι στο Πεκίνο τον Νοέμβριο. Αλλά η ποινή του Γιάνγκ θα είναι μια οπισθοδρόμηση.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν Αυστραλό πολίτη με θανατική ποινή με αναστολή, που αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη», είπε ο Κούραν. «Αυτό αναμφίβολα θα ρίξει μια σκοτεινή σκιά, ένα βαρίδι στη διαχείριση της σχέσης στο μέλλον. Δεν θα το εκτροχιάσει, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει μια πραγματική θλίψη στη σχέση Αυστραλίας-Κίνας τους επόμενους 6 ή 12 μήνες».
Η πρόταση ήταν στο άκρο του αναμενόμενου και έδειξε ότι τουλάχιστον μέρος της κινεζικής κυβέρνησης ήταν «αδιάφορη για τον αντίκτυπό της στους διμερείς δεσμούς με την Αυστραλία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ανώτερος συνεργάτης για την Ανατολική Ασία στο Ινστιτούτο Lowy, μια αυστραλιανή δεξαμενή σκέψης.
Πάνω απ ‘όλα, η ποινή φαίνεται να απευθύνεται σε ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας όπως ο Γιάνγκ, πρόσθεσε. «Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι θα πεθάνει στη φυλακή», είπε ο ΜακΓκρέγκορ. Και οι δύο ειδικοί είπαν ότι η Αυστραλία έχει λίγες επιλογές για το πώς να απαντήσει.
Η Γουόνγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για να εκφράσει την «αντίρρηση» της κυβέρνησής της στις ειδήσεις, αλλά δεν τον απέλασε. Όταν ρωτήθηκε εάν η Αυστραλία θα καταργούσε τα σχέδια να φιλοξενήσει τον Κινέζο πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό αργότερα φέτος, η Γουόνγκ φάνηκε να δηλώνει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.
«Σταθεροποίηση σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, διαφωνούμε όπου πρέπει και δεσμευόμαστε για το εθνικό συμφέρον», είπε, προσθέτοντας: «Σαφώς αυτή είναι μια ευκαιρία στην οποία διαφωνούμε».
Με πληροφορίες από Washington Post