Η Κίνα ισχυρίζεται ότι ο κορωνοϊός ίσως ξεκίνησε στην Αυστραλία και έφτασε στη λαϊκή αγορά της Γουχάν, μέσα από τις εξαγωγές κατεψυγμένων μπριζολών και επιτίθεται στις Ηνωμένες πολιτείες με νέο προσβλητικό καρτούν.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι κορωνοϊός ίσως «γεννήθηκε» εκτός Κίνας και έφτασε στη λαϊκή αγορά της Γουχάν μέσα από εξαγωγές κατεψυγμένων τροφίμων από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άρθρο στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εφημερίδα global times την Κυριακή, ανέφερε ότι η ιδέα πως ο ιός εισήχθη στη λαϊκή αγορά της Γουχάν πέρυσι δεν μπορεί να αποκλειστεί ,αν και παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Το Πεκίνο προωθεί τη θεωρία από τον Οκτώβρη, πως ειδικοί εντοπίζοντας ένα ξέσπασμα στην πόλη Qingdao βρήκαν ζωντανά δείγματα κορωνοϊού σε πακέτα εισαγόμενου κατεψυγμένου μπακαλιάρου.

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, πριν εξαπλωθούν ραγδαία σε όλο τον κόσμο προκαλώντας 1.5 εκατομμύριο θανάτους και διάλυση της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστήμονες στη Δύση υποστηρίζουν πως η θεωρία είναι υποθετική και πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό η ασθένεια να πέρασε από τις νυχτερίδες σε ένα άλλο ζωικό είδος και μετά στους ανθρώπους στη Γουχάν.

Τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κινεζική πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο πριν ο ιός εξαπλωθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο προκαλώντας 1.5 εκατομμύριο θανάτους και διάλυση της οικονομίας.

Η έκθεση της Global Times έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης πολιτικής και οικονομικής έντασης μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας αφού το Πεκίνο έβαλε δασμό 212% στα κρασιά της Αυστραλίας, και κοινοποίησε παραποιημένες προπαγανδιστικές εικόνες που αναφέρονταν σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου εναντίον Αυστραλιανών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα ξεχωριστό άρθρο την Κυριακή, η ίδια εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Αυστραλία – στενός σύμμαχος των ΗΠΑ – είναι το πιόνι στην περιφερειακή στρατηγική της Αμερικής τα τελευταία χρόνια, και δημιούργησε ένα καρτούν με ένα καγκουρό που προβάλλει τη σκιά ενός αετού, το εθνικό έμβλημα της Αμερικής.

Σε μία προσπάθεια να εγείρει αμφιβολίες ότι ο Covid-19 προήλθε από την Γουχάν η global times ισχυρίστηκε ότι κατεψυγμένα προϊόντα εισήχθησαν στην πόλη από διάφορες χώρες και περιελάμβαναν κρέατα από τη Βραζιλία και τη Γερμανία, μπριζόλες από την Αυστραλία, κεράσια από τη Χιλή και θαλασσινά από το Εκουαδόρ. 

Το  κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων επιβεβαίωσε ότι ο Covid-19 μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συσκευασίες κατεψυγμένων προϊόντων.
 
Ο Yang Zhanqiu, ειδικός παθολόγος του πανεπιστημίου της Γουχάν είπε στην global times ότι είναι πιθανό ο ιός αρχικά να εισήχθη στην Κίνα, μέσω εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων. Η ιδέα δεν πέρασε ποτέ πριν από το μυαλό μας αλλά τώρα φαίνεται πιθανό δήλωσε.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει πει πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης αλλά τα παραδείγματα είναι σπάνια και μεμονωμένα.

Η εφημερίδα global times ισχυρίστηκε ότι κατεψυγμένο βοδινό εισήχθη από την Αυστραλία στη Γουχάν πριν ξεσπάσει εκεί ο κορωνοϊός.

Η global times ισχυρίστηκε ότι από τον Ιούλιο έχουν υπάρξει 40 κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και εισαγόμενου βοδινού.

Το άρθρο αναφέρει πως ένας ντόπιος πωλητής είπε ότι τα περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα που πωλούνται στην ψαραγορά της Γουχάν εισάγονται από το εξωτερικό.

Τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα είναι καθαρά δεν είμαι σίγουρος για τα εισαγόμενα αγαθά ,είπε ο πωλητής.

Το άρθρο επίσης παρέθεσε λίστα με δεδομένα από το τελωνείο τα οποία έδειξαν ότι στο Hubei  στην επαρχία που συμπεριλαμβάνει τη Γουχάν είχαν αύξηση 174% στα εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα το 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όμως οι συντάκτες παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο ιός ξεκίνησε έξω από την Κίνα.

Παρέθεσαν τα λόγια ενός  ανώνυμου ειδικού ο οποίος  είπε «θεωρητικά» είναι πιθανό ο κορωνοϊός από άλλες χώρες να προκάλεσε το πρώιμο ξέσπασμα στη Γουχάν αλλά δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία.

Η Κίνα αναφέρει πως οι συσκευασίες κατεψυγμένων προϊόντων αποτελούν πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 και εντείνει αυτές τις εικασίες, παρόλο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ισχυρίζεται πως ούτε το φαγητό ούτε η συσκευασία είναι γνωστά μέσα μετάδοσης του ιού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο προωθεί τη θεωρία ότι η ασθένεια εισήχθη στην Κίνα με πακέτα κατεψυγμένων προϊόντων.

Πηγή: dailymail.co.uk
Μετάφραση: Δήμητρα Τριανταφυλλάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης