Kevin Hughes

News Target

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

03-03-2022

 

https://www.newstarget.com/2022-03-03-china-slams-us-provoking-russia-invade-ukraine.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Επιμέλεια: Κλεάνθης Γρίβας
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) επειδή προκάλεσαν τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλουν στην Ουκρανία.

 

Σε ένα νήμα στο Twitter, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying ανέφερε διάφορες αμερικανικές ειδήσεις, οι οποίες είπε ότι υποστήριζαν το επιχείρημά της ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εισβολή απλώς διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή από το ΝΑΤΟ.

 

Το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε συγκεκριμένα στην Ουκρανία το 2008 ότι θα γινόταν τελικά μέλος του συνασπισμού αφού η πρώην σοβιετική δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν ότι η παραδοχή της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία σε μια ακόμη πιο εχθρική στάση.

 

Προς υποστήριξη αυτής της ιδέας, η Χούα μοιράστηκε ένα ζευγάρι κλιπ από το Fox News, συμπεριλαμβανομένου ενός λόγου από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι «αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε».

 

Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε να συμβεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

 

Σε άλλο κλιπ που κοινοποίησε η Hua, ο εκπρόσωπος της Χαβάης Tulsi Gabbard είπε στον Tucker Carlson ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε πράγματι η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να επιβάλει «δρακόντειες» κυρώσεις και να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες.

 

Η Χούα εξήγησε ότι εάν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό θα έθετε τις ΗΠΑ και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ «απευθείας στο κατώφλι της Ρωσίας». Η εκπρόσωπος ρώτησε γιατί ο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ δεν προσπάθησαν καν να αμβλύνουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 

Μακροπρόθεσμα, αυτό που ωφελείται περισσότερο είναι το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, κάτι που γίνεται ήδη εμφανές καθώς οι τράπεζες επενδύσεων εγκρίνουν αμυντικές μετοχές στους πελάτες τους.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Euronews στις 26 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι θα ήθελε να δει την Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές υποστήριξαν ότι η Ουκρανία δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις για ένταξη και ότι αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω τη Ρωσία.

 

Εν τω μεταξύ, η Χούα απέφυγε να απαντήσει ναι ή όχι σε δημοσιογράφους ρωτώντας αν θα αποκαλούσε εισβολή τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Χούα είπε: «Οι ΗΠΑ ανάβουν και τροφοδοτούν τη φωτιά. Πώς να θέλουν να σβήσουν;».

 

Η Κίνα ζητά διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

 

Η Χούα πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι μια «ανεξάρτητη μεγάλη χώρα» που θα μπορούσε να λάβει τις δικές της ενέργειες.

 

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης. Αυτό που βλέπετε σήμερα δεν είναι αυτό που θέλαμε να δούμε. Ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη μπορούν να επιστρέψουν στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση», είπε η Χούα.

 

Το υπουργείο ανέφερε επίσης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είχε επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται πάντα την κυριαρχία κάθε χώρας και ότι το ζήτημα της Ουκρανίας είναι «σύνθετο».

 

«Η Κίνα είναι ξεκάθαρα συμπαθής με τις ρωσικές προοπτικές. Η Κίνα πιστεύει ότι είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ και άλλες απειλές από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ώθησαν τελικά τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της. Με άλλα λόγια, νομίζω ότι η Κίνα θεωρεί ότι η Ρωσία αισθάνεται ότι αναγκάζεται να κάνει αυτό που κάνει», δήλωσε ο Tong Zhao, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace με έδρα το Πεκίνο.

 

Ο Tong Zhao πρόσθεσε ότι η Ρωσία δέχεται τώρα ευρεία διεθνή καταδίκη και κριτική, στην οποία η Κίνα δεν να θεωρηθεί ως μέρος της. Και επεσήμανε ότι η Κίνα ήταν πολύ προσεκτική όταν πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις.

 

«Είναι δύσκολο για την Κίνα να υποστηρίξει ανοιχτά αυτή τη ρωσική συμπεριφορά, δεδομένου αυτού του αντίκτυπου για την ασφάλεια της ίδιας της Κίνας και τη σχέση της Κίνας με την Ταϊβάν», είπε ο Zhao. (Σχετικό: Τραμπ: Η Κίνα θα επιτεθεί ΣΙΓΟΥΡΑ στην Ταϊβάν ακολουθώντας το παράδειγμα Ρωσίας-Ουκρανίας)

 

Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι σκοπεύει να επανενωθεί με την Ταϊβάν, ένα δημοκρατικό νησιωτικό έθνος που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της ηπειρωτικής Κίνας.

 

Περισσότερα σχετικά:

 

Κίνα, Ρωσία, εργάζονται σε όπλα που μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους GPS των ΗΠΑ.

 

Η Κίνα και η Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή διαστημικού σταθμού στο φεγγάρι, το πιο «υψηλό έδαφος» πάνω από τον πλανήτη Γη.

 

Το ΝΑΤΟ μπορεί να κήρυξε μόλις τον πόλεμο στη Ρωσία με την τελευταία κίνηση να αντιμετωπίσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

 

Ο Πούτιν απαιτεί η Ουκρανία να παραδοθεί για να αποτραπεί «η αιματοχυσία της χώρας», καθώς ο δήμαρχος του Κιέβου καλεί τους πολίτες να «κρατήσουν την πρωτεύουσα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης