Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή και την καθέλκυση του πρώτου της κινεζικής τεχνολογίας αεροπλανοφόρου την ώρα που στην Άπω Ανατολή παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από τη Χερσόνησο της Κορέας.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως o αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια ΚορέαΤο «timing» καταδεικνύει πως τα πράγματα στον ανατολικό Ειρηνικό αρχίζουν να γίνονται δύσκολα, από τη στιγμή μάλιστα που ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί στα σύνορα των χωρών τους με τη Β. Κορέα, ενώ Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση ετοιμότητας.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως o αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.
Την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το σύνολο της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να την ενημερώσει για την κατάσταση στην Κορέα. Αναφερόμενοι στην απόφαση του Λευκού Οίκου να ενημερώσει τη Γερουσία για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως η ασυνήθιστη αυτή κίνηση συμβαίνει μόνο όταν η αμερικανική ηγεσία θέλει να προχωρήσει σ’ ένα μεγάλο στρατιωτικό χτύπημα -κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη στην περίπτωση του Αφγανιστάν και τον βομβαρδισμό θέσεων του ISIS με τη «μητέρα των βομβών» (MOAB).
Παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ τελικά έφτασαν στη θάλασσα της Κορέας σχηματίζοντας έναν κλοιό ασφαλείας, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν γιόρτασε τα 85α γενέθλια από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Β. Κορέας χωρίς εκτοξεύσεις πυραύλων. Ωστόσο, προχώρησε σε μία ευρεία δραστηριοποίηση του πυροβολικού του με πραγματικά πυρά εν είδει μηνύματος για την ετοιμότητα των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.
Στις θάλασσες το αεροπλανοφόρο
Η Κίνα καθέλκυσε σήμερα το πρωί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, στα ναυπηγεία Νταλιάν, που βρίσκονται στην επαρχία Λιαονίνγκ.
Πρόκειται για το πρώτο αεροπλανοφόρο βάρους 50.000 τόνων που κατασκευάστηκε στην Κίνα, ενώ το σκάφος εισέρχεται στη φάση των θαλάσσιων δοκιμών του.
Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Liaoning, τέθηκε σε υπηρεσία το 2012, ενώ είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια εκσυγχρονίστηκε.
Η Κίνα στοχεύει να κατασκευάσει τουλάχιστον 4-6 επιπλέον αεροπλανοφόρα, με το πρώτο να κατασκευάζεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ναυπηγείο έξω από τη Σανγκάη.
Διαβάστε επίσης: