Η Κίνα απέρριψε σήμερα, Πέμπτη, την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά της Covid-19 στα τέλη του 2019.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους.

Ο Ζενγκ Γισίν δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του Π.Ο.Υ., διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευτούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Ελπίζουμε ο Π.Ο.Υ. να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την Covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις» επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.

Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.

Τα πρώτα γνωστά περιστατικά της Covid-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα τα οποία πωλούνταν ζωντανά σε αγορά της πόλης.

Η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και στο παρελθόν δεν έχει θεωρηθεί βάσιμη από τους επιστήμονες.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν αντικρουόμενες θεωρίες, ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.

Ένας από τους υπευθύνους του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα».

Αντίθετα, οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον και ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.

Ο Ζενγκ Γισίν, καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον Π.Ο.Υ. να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» σχολίασε ο Λιανγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.