Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Καθώς ο χρυσός ανέβηκε φέτος στην υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ, η Ζίνα Λιν μπήκε στη φρενίτιδα κάνοντας μηνιαίες αγορές χρυσών «φασολιών», μπουκίτσες που μοιάζουν με βότσαλο από το πολύτιμο μέταλλο.
Για την κα Λιν, μια 25χρονη διοικητική υπάλληλο στη νότια Κίνα, τα φασόλια των 80 δολαρίων — αρκετά μικρά για να χωρούν στο δάχτυλο, με βάρος περίπου το 1/30 της ουγγιάς — ήταν ένας προσιτός τρόπος για να συμμετέχει στον ενθουσιασμό του χρυσού χωρίς να ξεφύγει σε κοσμήματα, ράβδους χρυσού ή νομίσματα. Είχε ασχοληθεί με τις επενδύσεις σε μετοχές στο παρελθόν, αλλά είπε ότι η αγορά χρυσού, ειδικά με αυτόν τον διασκεδαστικό τρόπο, την ενέπνευσε να συνεχίσει να επενδύει.
«Εξακολουθώ να εργάζομαι σκληρά για να εξοικονομήσω περισσότερα», είπε η κ. Λιν.
Ο χρυσός, που συχνά θεωρείται ασφαλής επένδυση σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αναταραχής, έχει εκτιναχθεί στα ύψη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα. Η άνοδος του χρυσού σε υψηλά πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά αποδείχθηκε πιο ανθεκτική και κράτησε περισσότερο, λόγω της Κίνας.
Οι Κινέζοι καταναλωτές συρρέουν στον χρυσό καθώς η εμπιστοσύνη τους σε παραδοσιακές επενδύσεις όπως ακίνητα ή μετοχές έχει υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της χώρας προσθέτει σταθερά στα αποθέματά της σε χρυσό, ενώ μειώνει τα αποθέματά της σε αμερικανικό χρέος. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά οι Κινέζοι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν ότι υπάρχει ακόμη χώρος για εκτίμηση.
Η Κίνα είχε ήδη σημαντική επιρροή στις αγορές χρυσού. Ωστόσο, η επιρροή της χώρας έχει γίνει πιο έντονη κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας ανοδικής πορείας — μια αύξηση σχεδόν 50 τοις εκατό στην παγκόσμια τιμή από τα τέλη του 2022. Συνέχισε να κλιμακώνεται σε νέα ύψη παρά τους παράγοντες που παραδοσιακά καθιστούν τον χρυσό μια σχετικά λιγότερο ελκυστική επένδυση: υψηλότερα επιτόκια και ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο ακόμη και όταν η Federal Reserve σηματοδότησε ότι θα διατηρήσει τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και συνέχισε να ανατιμάται ακόμη και όταν το δολάριο έχει αυξηθεί έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος στον κόσμο φέτος.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η αγορά χρυσού δεν κυβερνάται πλέον από οικονομικούς παράγοντες αλλά από τις ιδιοτροπίες των Κινέζων αγοραστών και επενδυτών.
«Η Κίνα οδηγεί αναμφισβήτητα την τιμή του χρυσού», δήλωσε ο Ρος Νόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της MetalsDaily.com, μιας πλατφόρμας πληροφοριών για πολύτιμα μέταλλα με έδρα το Λονδίνο. «Η ροή του χρυσού στην Κίνα έχει μετατραπεί από συμπαγής σε απόλυτο χείμαρρο».
Η κατανάλωση χρυσού στη χώρα αυξήθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την China Gold Association. Ήρθε μετά από μια αύξηση 9 τοις εκατό πέρυσι.
Οι επενδύσεις σε χρυσό έγιναν πιο ελκυστικές καθώς οι παραδοσιακές επενδύσεις ατόνησαν. Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας, ο προορισμός για τις αποταμιεύσεις των περισσότερων οικογενειών, παραμένει σε κρίση. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα χρηματιστήρια της χώρας δεν έχει επανέλθει πλήρως. Μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που στόχευαν στους πλούσιους ανατράπηκε μετά από αποτυχημένα στοιχήματα σε ακίνητα.
Με λίγο καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, τα χρήματα εισρέουν σε κινεζικά ταμεία που διαπραγματεύονταν χρυσό, και πολλοί νέοι ασχολήθηκαν με τη συλλογή φασολιών σε μικρές ποσότητες.
Οι διαδικτυακοί έμποροι ψωνίζουν επιθετικά χρυσά φασόλια. Στο Taobao της Alibaba, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, ένας έμπορος πούλησε χρυσούς κόκκους σε ζωντανή ροή — ένα μείγμα του Δικτύου αγορών Home και της Amazon. Είπε ότι η αγορά φασολιών ήταν «σαν ψώνια, αλλά για επένδυση».
Τα μικροσκοπικά φασόλια εμφανίζονται σε πέντε σχήματα, μεταξύ των οποίων ένα που έμοιαζε με φιστίκι και ένα άλλο με λωτό, και κοστίζουν 87 $ το φασόλι.
Ένας άλλος σημαντικός αγοραστής χρυσού στην Κίνα είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Τον Μάρτιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για 17ο συνεχόμενο μήνα. Πέρυσι, η τράπεζα αγόρασε περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, προσθέτοντας περισσότερα στα αποθέματά της από όσα είχε σε σχεδόν 50 χρόνια.
Το Πεκίνο αγοράζει χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά του και να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο ΗΠΑ, που θεωρείται από καιρό το πιο σημαντικό νόμισμα που διατηρείται σε αποθεματικό. Η Κίνα μειώνει τις διαθέσεις της στο αμερικανικό Δημόσιο για περισσότερο από μια δεκαετία. Από τον Μάρτιο, η Κίνα έχει αμερικανικό χρέος περίπου 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Όταν η Κίνα αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό στο παρελθόν, αγόρασε με εγχώρια νομίσματα ρενμίνμπι, δήλωσε ο Γκουάν Τάο, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της BOC International στο Πεκίνο. Αλλά αυτή τη φορά, είπε, η τράπεζα χρησιμοποιεί ξένα για να αγοράσει χρυσό – ουσιαστικά μειώνοντας την έκθεσή της στο δολάριο ΗΠΑ και σε άλλα νομίσματα.
Πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, άρχισαν να αποκτούν χρυσό αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε το σπάνιο βήμα να παγώσει τα ρωσικά διαθέσιμα σε δολάρια υπό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Άλλοι Αμερικανοί σύμμαχοι επέβαλαν παρόμοιους περιορισμούς για τα νομίσματά τους.
Ο Γκουάν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τα «θεμέλια εμπιστοσύνης για το τρέχον διεθνές νομισματικό σύστημα» και ανάγκασαν τις κεντρικές τράπεζες να προστατεύσουν τα αποθέματά τους με πιο ποικίλες διαθέσεις. «Μπορούμε να δούμε ότι αυτό το κύμα ανόδου του χρυσού μπορεί να είναι διαφορετικό από το παρελθόν», είπε.
Αν και το Πεκίνο αγοράζει χρυσό, το μέταλλο αντιπροσωπεύει μόνο το 4,6% περίπου των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας. Σε ποσοστιαία βάση, η Ινδία διατηρεί σχεδόν το διπλάσιο των αποθεμάτων της σε χρυσό.
Ο συνδυασμός επιθετικών αγορών λιανικής από Κινέζους καταναλωτές και αγορών από κεντρικές τράπεζες έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων στις αγορές της Σαγκάης που στοιχηματίζουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Ο μέσος όγκος συναλλαγών για χρυσό στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
«Κολυμπάνε με την παλίρροια», είπε ο Νόρμαν. «Η Κίνα κυριαρχεί τώρα στην αγορά χρυσού».
Για την κ. Λιν, η αγορά χρυσών κόκκων είναι ικανοποιητική, είπε, γιατί είναι σαν επιπόλαια ψώνια, αλλά στην πραγματικότητα επενδύει τα χρήματά της σε κάτι που μπορεί να αγγίξει. Είπε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει περισσότερα φασόλια.
«Η τιμή του χρυσού πάει πάντα πάνω και κάτω», είπε. «Αλλά η αύξηση είναι εντός του εύρους που μπορώ να αντέξω, οπότε νομίζω ότι είναι εντάξει».