Η Κίνα έγινε η χώρα που χορήγησε εμβόλια κατά του COVID-19 σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη αυτή την εβδομάδα, αλλά οι υγειονομικές Αρχές θα χρειαστεί να επιταχύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία για να πετύχουν τον στόχο για ανοσοποίηση του 40% του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου.
Στις 28 Απριλίου, η Κίνα είχε χορηγήσει συνολικά 243,91 εκατ. δόσεις, ξεπερνώντας τις 234,6 εκατ. δόσεις που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ.
Ωστόσο με πληθυσμό 1,4 δισ. ανθρώπους, η Κίνα έχει χορηγήσει μόλις 17,4 δόσεις ανά 100 ανθρώπους, πολύ πίσω από τις 71,1 που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, που έχουν πληθυσμό περίπου 328 εκατ. κατοίκων.
Η Κίνα χορηγεί περίπου 4,4 εκατ. δόσεις ανά ημέρα κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα και ο ρυθμός θα πρέπει να επιταχυνθεί σε τουλάχιστον 5 εκατ. δόσεις για να πλησιάσει τον στόχο του Ιουνίου.
Η επίτευξη αυτού θα θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της Κίνας, καθώς κάποια τμήματα της χώρας ήδη είναι αντιμέτωπα με περιορισμένες προμήθειες, όπως δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη στις προμήθειες θα περιοριστεί «από τον Μάιο, ιδιαίτερα μετά τον Ιούνιο», καθώς η παραγωγή αυξάνεται.
Η απόλυτη εξάρτηση της Κίνας από εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια ανοσοποίησης της χώρας, καθώς έως τώρα έχουν καταδείξει μέτρια αποτελεσματικότητα ενώ τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί γι’ αυτήν είναι ανεπαρκή.
Η Κίνα ενέκρινε πέντε εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως και για τέσσερα από αυτά έχει ανακοινωθεί ποσοστό αποτελεσματικότητας μεταξύ 50,7% και 83,5% έναντι της συμπτωματικής νόσου COVID-19, χαμηλότερα από τα ποσοστά ανταγωνιστικών εμβολίων που ανέπτυξαν η Moderna, η Pfizer και ο εταίρος της BioNTech.
Για το πέμπτο κινεζικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από κρατικό μικροβιολογικό ερευνητικό φορέα, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στοιχεία αποτελεσματικότητας, και η Sinovac είναι η μοναδική εταιρεία παρασκευής εμβολίων έως τώρα που έχει ανακοινώσει λεπτομερή στοιχεία.
«Αυτό θα είναι πρόβλημα μελλοντικά στο να καταφέρουμε ο κόσμος να εμπιστευθεί πλήρως τα εμβόλια» δήλωσε ο Νίκολας Τόμας, καθηγητής για την ασφάλεια της υγείας στο City University of Hong Kong.
Παρόλο που τα πραγματικά δεδομένα έδειξαν ότι κάποια από τα κινεζικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλειών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το κατά πόσο τα εμβόλια αυτά περιορίζουν τη μετάδοση. Παρά τους αριθμούς-ρεκόρ στους εμβολιασμούς, είναι δύσκολο να γίνουν υπολογισμοί γι’ αυτό με πραγματικά δεδομένα στην Κίνα, καθώς η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει την τοπική μετάδοση μέσω αυστηρών μέτρων καραντίνας και συστηματικών διαγνωστικών τεστ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να βασίζεται σε δεδομένα από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και που χρησιμοποιούν τα εμβόλιά της, όπως η Χιλή, η Βραζιλία και η Ινδονησία.
Ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι «όποια χώρα ανεβάσει πρώτη το ποσοστό εμβολιασμού της στην ανοσία αγέλης είναι αυτή που πιθανόν θα ανοίξει στον υπόλοιπο κόσμο».
Ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές εκτιμήσεις αναφορικά με τους στόχους ανοσοποίησης που απαιτούνται για την ανοσία αγέλης ίσως έχουν υπεραπλουστευθεί, απουσία επαρκών επιστημονικών δεδομένων για την ικανότητα των εμβολίων να ανακόψουν τη μετάδοση. Γενικά, είπαν ότι η χρήση εμβολίων με μέτρια αποτελεσματικότητα θα απαιτήσει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων.
Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, εκτιμά ότι η Κίνα θα χρειαστεί περίπου 100% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για να πετύχει ανοσία αγέλης, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια που έχει τώρα στη διάθεσή της. Αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στο 70-80% όταν χρησιμοποιήσει εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, δήλωσε ο ίδιος.
Κινέζοι ερευνητές ήδη εξετάζουν διάφορους τρόπους για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, όπως μια επαναληπτική δόση ή ένας συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων, την ώρα που η BioNTech αναμένει ότι το εμβόλιό της θα εγκριθεί στην Κίνα το αργότερο έως τον Ιούλιο.