Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παρατείνεται η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για άλλες 15 ημέρες, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και των θανάτων στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής.
«Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Ορισμένα νοσοκομεία λένε πως έχουν κορεστεί» τόνισε σε διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν πεθάνει πάνω από 40 άνθρωποι που είχε διαγνωστεί πως έπασχαν από την COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ από τον Μάρτιο του 2020 ως αυτό το δεκαήμερο είχαν καταγραφεί, επισήμως τουλάχιστον, λιγότεροι από 300 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Αϊτή.
Την 24η Μαΐου, μετά τον εντοπισμό των παραλλαγών Άλφα και Γάμμα στη χώρα (πρόκειται για τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκαν αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020 και στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2021), οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, αρχικά για οχτώ ημέρες.
Επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 05:00 και έγινε ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Το μέτρο αυτό, που θεωρητικά είχε τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2020, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται παρά από μια μειονότητα των πολιτών, παρά την πολυκοσμία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις αγορές.
Αν και το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων δεν άλλαξε, οι τελετές απονομής διπλωμάτων και εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται συνήθως στα τέλη κάθε σχολικής χρονιάς απαγορεύτηκαν.
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ, η νομιμοποίηση του οποίου αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάλεσε να υπάρξει εθνική συνεννόηση.
«Τον κορωνοϊό δεν τον νοιάζει σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκετε, ποιο είναι το χρώμα του δέρματός σας, ποιο είναι το επίπεδο του πλούτου σας ή ποια είναι η κοινωνική καταγωγή σας. Ο κορωνοϊός τούς χτυπάει όλους» είπε ο αρχηγός του κράτους.
Η Αϊτή συγκαταλέγεται στα περίπου δέκα κράτη σε διεθνές επίπεδο όπου δεν έχει ακόμη αρχίσει εκστρατεία ανοσοποίησης. Η κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει 130.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca «στα τέλη του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου», σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας.
Η χώρα της Καραϊβικής θα λάβει τα εμβόλια αυτά μέσω του προγράμματος COVAX, μηχανισμού χρηματοδότησης και εφοδιασμού που δημιουργήθηκε με σκοπό να εξασφαλιστεί πως 92 χώρες με χαμηλά ως μεσαία εισοδήματα θα αποκτήσουν πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις. Τον συντονισμό του έχει αναλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ.