Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα ο ετήσιος δείκτης για τους κλιματικούς κινδύνους από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Germanwatch, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. για το κλίμα, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με την έκθεση, το Πακιστάν είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο 2010.

Αμέσως μετά ακολουθούν η Γουατεμάλα και η Κολομβία. Η Ρωσία, η Ονδούρα και το Ομάν θεωρούνται χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη που βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία από την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re. Η Germanwatch καταρτίζει τη λίστα με τις χώρες αυτές εδώ και επτά χρόνια. Η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων στον κόσμο, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, βρίσκεται στην ένατη θέση του καταλόγου μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πλημμύρες ήταν το βασικό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Κολομβία και το Ομάν.

Συγκεκριμένα, στο Πακιστάν, τεράστιες εκτάσεις σε 84 από τις 121 περιφέρειες πλημμύρισαν το 2010 και 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ρωσία είναι στην τέταρτη θέση, με τον καύσωνα του 2010 να ευθύνεται για τον θάνατο 55.000 ανθρώπων. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κλιματικής Έρευνας στο Πότσνταμ της Γερμανίας επισημαίνουν πως οι πιθανότητες να ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη για τον καταστροφικό καύσωνα στη Ρωσία φτάνουν το 80%. Σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζουν η Ονδούρα και η Γουατεμάλα, κυρίως λόγω των τυφώνων.

Ανάμεσα στις χώρες που η Germanwatch θεωρεί ως αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Τατζικιστάν. Η οργάνωση υπολογίζει πως 710.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από 14.000 ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1991 έως το 2010. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ και την Ονδούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης