H είδηση πέρασε στο «ντούκου!»: Η κυβέρνηση του Ισημερινού παραδέχθηκε πως «έκοψε» την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τον «φιλοξενούμενο» στην πρεσβεία της στο Λονδίνο Τζούλιαν Ασάνζ. Πάντως, η Ουάσινγκτον διέψευσε τις κατηγορίες του WikiLeaks ότι εκείνη ζήτησε τη διακοπή.
Ο Ασάνζ, παγκοσμίως γνωστός ως ο ιδρυτής της οργάνωσης WikiLeaks που δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, έχει καταφύγει και ζει στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας από τα μέσα του 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του σε χώρες που τον «καταζητούν», όχι ακριβώς μόνο για τη δραστηριότητά του, αλλά και εξαιτίας αυτής.
Οι ΗΠΑ επίσης έχουν ζητήσει την έκδοσή του.
Το WikiLeaks είναι ένας οργανισμός, χωρίς ανάλογο προηγούμενο, ο οποίος αποκαλύπτει γεγονότα και πράξεις αξιωματούχων που θεωρούνται απόρρητα κρατικά μυστικά που κρατικοί παράγοντες πιστεύουν πως δεν πρέπει να πληροφορηθεί το ευρύ κοινό. Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο Ασάνζ δεν είναι μόνος του.
Στα δέκα χρόνια λειτουργία που ήδη συμπλήρωσε στις αρχές του μήνα, το WikiLeaks έχει δημοσιοποιήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα (κατά μέσο όρο 3.000 την ημέρα). Κάθε αποκάλυψη έχει επιβεβαιωθεί πως περιέχει γνήσιες επίσημες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα πολιτικά κόμματα, οι δεσμοφύλακες, οι θρησκείες, ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, σχεδιαστές και τα μέσα ενημέρωσης αλλά ακόμη και ο ΟΗΕ αποφασίζουν πολέμους, χωρίς να προκληθεί έρευνα από κάποιους.
Το τελευταίο «επίτευγμα» του WikiLeaks είναι οι αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του έμπιστου επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον: John Podesta emails.
Έτσι ήρθε στο φως πώς ακριβώς λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας ενός υποψηφίου για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.
Αλλά και οι δημοσιογράφοι στα Μέσα του Συρμού (τα συστημικά, όπως αλλιώς αποκαλούνται για να διαχωρίζονται από τα «παρακατιανά» εναλλακτικής ενημέρωσης) των ΗΠΑ έδειξαν δισταγμό να αναμεταδώσουν έστω και μερικά από τα άκρως ενδιαφέροντα περιέχοντα στην ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία.
Αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πόσο ελεγχόμενη είναι η άσκηση της δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ και πώς προετοιμάζεται η σάλτσα που σερβίρεται στο αμερικανικό και το διεθνές κοινό που επικαλείται τα «έγκυρα» αμερικανικά Μέσα.
Αλλά μην ξεχνάμε πως αυτήν την εποχή τα αμερικανικά Μέσα είναι απασχολημένα με τις «σεξουαλικές παρενοχλήσεις» που καταγγέλθηκαν λίγο καθυστερημένα (έπειτα από 30 χρόνια) από τα θύματα που τις υπέστησαν από τον «ακραία συντηρητικό» αντίπαλο της «άμωμης και αμόλυντης» αλλά πολεμοχαρούς Χίλαρι, Ντόναλντ Τραμπ.
Τι πικρή γεύση από αυτήν τη σάλτσα. Για δύο υποψηφίους που, όπως θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας, «πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον»!
Κι όμως, τον άλλον μήνα, στις ΗΠΑ από τα δύο χείρονα θα κληθούν να επιλέξουν το… χειρότερο!