Η ειδική εισαγγελία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του επικεφαλής του ομίλου Samsung, του μεγαλύτερου της χώρας, με την κατηγορία ότι δωροδοκούσε την έμπιστη φίλη της προέδρου Παρκ Γκιουν-Χιέ.

Ο επικεφαλής του ομίλου Samsung Τζέι Υ. Λι ανακρίθηκε επί 22 ώρες την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εισαγγελείς ερευνούν ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξαιτίας του οποίου η πρόεδρος της Νότιας Κορέας καθαιρέθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Λι ότι δωροδόκησε συνολικά με 36,42 εκατομμύρια δολάρια την Τσόι Σουν-σιλ, έμπιστη φίλη της Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Ο Λι, ο οποίος ανέλαβε ντε φάκτο την προεδρία του ομίλου μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2014, κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση χρημάτων και ψευδορκία. Δικαστήριο θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο όμιλος Samsung απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις κατηγορίες ότι ο Λι δωροδόκησε την Τσόι. «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η υποστήριξη της Samsung προς εταιρείες και ιδρύματα της Τσόι ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση του 2015 της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων να εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία εναντίον του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μουν Χιουνγκ-πίο.

Ο Μουν συνελήφθη τον Δεκέμβριο αφού παραδέχθηκε ότι ζήτησε από το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο να υποστηρίξει τη συγχώνευση αυτή το 2015, όταν ήταν υπουργός Υγείας, υπουργείο στο οποίο υπάγεται η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων.

Η Παρκ παραμένει στη θέση της προέδρου, όμως χωρίς να έχει καμία εξουσία, μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει αν θα γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτις της Νότιας Κορέας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η Τσόι κατηγορείται ότι εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Η Παρκ έχει παραδεχθεί ότι επέδειξε «αμέλεια» και δεν ήταν όσο προσεκτική θα έπρεπε. Έχει, όμως, διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπό την επιρροή της «Ρασπούτινας» -όπως αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τσόι- συμμετείχε σε μια αίρεση σαμανιστικής έμπνευσης.

Από τη μεριά της, η Τσόι, η οποία είναι υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης της, αρνήθηκε για ακόμη μία φορά σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της Samsung.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης