Πρόοδο σημειώνει Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη μεγάλη προσπάθεια για παροχή βοήθειας σε 500.000 ανθρώπους έως το τέλος του χρόνου, παρά τις πρόσφατες διακοπές στις επιχειρήσεις της λόγω έλλειψης ασφάλειας.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι έχουν διανεμηθεί πακέτα βοήθειας σε 59.000 περίπου οικογένειες, δηλ. σε σχεδόν 295.000 ανθρώπους. Τα πακέτα έκτακτης ανάγκης περιέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, που δεν είναι βρώσιμη, από κουβέρτες και ρούχα έως κιτ με μαγειρικά σκεύη και δοχεία. Σκοπός είναι να βοηθηθούν οι οικογένειες στην κάλυψη των βασικών αναγκών το χειμώνα που έρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, οι τελευταίες παραλαβές έγιναν πολύ δύσκολα. Την περασμένη εβδομάδα οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είχαν διακοπεί για δυο ημέρες τουλάχιστον στη Δαμασκό, λόγω έλλειψης ασφάλειας. Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετώπισε το προσωπικό που εργάζεται στο Χαλέπι και προσωρινά αποσύρουμε το προσωπικό από την επαρχία Χασακά στα βορειο-ανατολικά της χώρας» δήλωσε η Φλέμινγκ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η έλλειψη ασφάλειας τις τελευταίες εβδομάδες είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια των προμηθειών βοήθειας, μεταξύ των οποίων 13.000 κουβέρτες που καταστράφηκαν σε αποθήκη της Συριακής Αραβικής Κόκκινης Ημισελήνου στο Χαλέπι που, όπως φαίνεται, κτυπήθηκε από οβίδα. Επιπλέον, ένα φορτηγό που μετέφερε 600 κουβέρτες λεηλατήθηκε στο δρόμο προς την Αντρα, έξω από τη Δαμασκό.

Παρόλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος. «Χθες μπορέσαμε να παραδώσουμε 5.000 περίπου στρώματα και 500 κιτ με είδη ατομικής υγιεινής στο Χαλέπι, τη Χασακά και την Αντρα. Επίσης συνεχίζουμε την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες» αποκάλυψε η Φλέμινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Χασακά, 10.500 εκτοπισμένα παιδιά έχουν λάβει ατομικά κιτ με σχολικά είδη. Οικονομική βοήθεια ύψους 150 δολαρίων ανά οικογένεια έχει δοθεί σε 12.100 εκτοπισμένες οικογένειες στην Αλ Νεμπέκ (στα αγροτικά περίχωρα της Δαμασκού) και στη Χασακά. Όπως εκτιμάται, σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται έως 2,5 εκατ. Σύριοι.

Συγχρόνως, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν στην ευρύτερη περιοχή έχει ξεπεράσει τους 407.000 και συνεχώς αυξάνεται. Όμως υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που δεν έχουν καταγραφεί.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση αφίξεων στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Σάββατου, 115.000 Σύριοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς της κυβέρνησης στην Τουρκία ενώ άλλοι 60.000 – 70.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται έξω από τους καταυλισμούς. Οι αριθμοί των ανθρώπων που έχουν διασχίσει τα σύνορα έχουν μειωθεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με 2.340 αφίξεις μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας και 1.363 ανθρώπους να επιστρέφουν στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιορδανία δέχθηκε άλλους 4.045 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα έως το Σάββατο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, εβδομαδιαίο αριθμό αφίξεων από την 1η Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός αφίξεων σε διάστημα δυο μηνών, με 879 πρόσφυγες. Ο αριθμός των προσφύγων που καταγράφηκαν ή περιμένουν να καταγραφούν στην Ιορδανία ξεπερνά τους 116.000 ανθρώπους, με περισσότερο από το 70% να ζει έξω από τους καταυλισμούς.

Στον καταυλισμό προσφύγων στο Ζα’ατρι, βόρεια του Αμμάν, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές καταυλισμών της Ύπατης Αρμοστείας συνεργάζονται με τους πρόσφυγες για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, παρέχοντας μεταξύ άλλων συμβουλές για τεχνικές αποστράγγισης τώρα που αρχίζει η περίοδος των βροχών. Εργαλεία και χοντρές πέτρες δόθηκαν προχθές σε αυτούς των οποίων οι σκηνές βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο. Πέτρες απλώθηκαν σε όλον τον καταυλισμό ώστε να περιοριστεί η σκόνη την περίοδο της ξηρασίας και να βελτιωθεί η αποστράγγιση την περίοδο των βροχών.

Στο βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια μιας εβδομάδας έως την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των ελεύσεων, με 3.171 αφίξεις –κυρίως Κούρδων της Συρίας. Σχεδόν 1.500 επιπλέον καταγράφηκαν μεταξύ της περασμένης Πέμπτης και της Κυριακής. Ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στο Ιράκ ξεπερνά πλέον τις 50.000, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 42.000 που έχουν καταφύγει στην Κουρδική Περιοχή και άλλων 8.400 στην Ανμπαρ και άλλες επαρχίες στα νότια.

Αν και η εισροή Σύριων προσφύγων στον Λίβανο παραμένει σταθερή, η Ύπατη Αρμοστεία εντείνει τις προσπάθειές της για καταγραφή. «Στον βόρειο και νότιο Λίβανο συνεχίζουμε την καταγραφή προσφύγων στα κεντρικά κτίρια καταγραφής, ενώ συγχρόνως κινητές μονάδες καταγραφής πηγαίνουν σε όσους δεν μπορούν να φτάσουν στα κεντρικά κτίρια» δήλωσε η Φλέμινγκ στη Γενεύη.

Στην κοιλάδα Μπεκάα, η καταγραφή από τις κινητές μονάδες ολοκληρώθηκε στο Αλ- καα, με στόχο τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε Χερμέλ, Φακέχα, Τζντεϊντέ και Αλ-καα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων έχουν καταγραφεί και όσων περιμένουν να καταγραφούν σε περισσότερους από 118.600 πρόσφυγες στον Λίβανο.

Πρόσφατη θετική εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λιβάνου ότι παραιτείται από τα έξοδα ανανέωσης βίζας για τους Σύριους πρόσφυγες. Όμως η κυβέρνηση εξέφρασε συγχρόνως την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθήσει στην κάλυψη αυτών των χαμένων εσόδων. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να βεβαιώσει ότι αυτή η νέα πολιτική υλοποιείται σε όλη τη χώρα.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει στα βόρεια ορεινά εδάφη και στην κοιλάδα Μπεκάα, η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στη διανομή υλικών για την αντιμετώπιση του χειμώνα, όπως στρώματα, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα. Η Ύπατη Αρμοστεία, η Unicef και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» μοίρασαν επίσης κουπόνια καυσίμων, για να ζεσταθούν τον χειμώνα 35 σχολεία του Λιβάνου.

Επίσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση καταφυγίων και σπιτιών υποδοχής οικογενειών, αναγείρονται προκατασκευασμένα σπίτια και προσωρινά καταφύγια, δίνονται χρήματα σε ιδιοκτήτες και ευάλωτους πρόσφυγες που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο. «Ωστόσο αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Λιβάνου για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Λίβανο και ταυτοχρόνως να εντείνουμε την ετοιμότητά μας για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εισροή» τόνισε η Φλέμινγκ.

Παρακολουθήστε βίντεο με τον Πάνο Μουμτζή, Περιφερειακό Συντονιστή για τη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες (13/11/2012), για την κατάσταση στη Συρία και τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά:

Οι πρόσφυγες δεν έχουν επιλογή. Εσύ όμως έχεις. Ενίσχυσε το επείγον έργο της Ύπατης Αρμοστείας σήμερα!

ALPHA BANK: 101-00-2002055436, IBAN GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436
ΠEIΡΑΙΩΣ: 5055011562-423, IBAN GR11 0172 0550 0050 5501 1562 423
(Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την κατάθεσή σας τηλεφωνικά)
Τηλέφωνο δωρεών: 210 6726296 (9:00 – 18:00)
Internet: www.unhcr.gr/how2help
Ταχυδρομική επιταγή: Ταγιαπιέρα 12, 115 25 Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης