Η Αμερικανική διπλωματία ανέφερε χθες Πέμπτη πως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας και την επίλυση της σύγκρουσής τους για τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους για τον ορεινό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από εντάσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ωστόσο διαβεβαίωσε πως τα δύο μέρη σημείωσαν «σημαντική πρόοδο για την αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων» στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στο Άρλινγκτον (Βιρτζίνια, κεντροανατολικές ΗΠΑ) με τη συμμετοχή των ομολόγων του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και Αραράτ Μιρζογιάν.

Τα μέρη «επέδειξαν ειλικρινή δέσμευση στην εξομάλυνση των σχέσεών τους και στον τερματισμό της μακρόχρονης σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του κ. Μπλίνκεν.

Γερεβάν και Μπακού «συμφώνησαν καταρχήν σε ορισμένους όρους» και πλέον «κατανοούν καλύτερα» τις θέσεις του έτερου μέρους «για τα θέματα που εκκρεμούν», συνέχισε.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε οι δύο ομόλογοί του να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και να μεταφέρουν πως είναι «εφικτή» η σύναψη συμφωνίας.

Η σύγκρουση σημείωσε νέα έξαρση πέρυσι, μόλις δυο χρόνια μετά τον πιο πρόσφατο πόλεμο ανάμεσά τους.

Στον πόλεμο του 2020 σκοτώθηκαν κατά εκτιμήσεις πάνω από 6.500 άνθρωποι. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Όμως οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν, παρά τη συμφωνία. Και το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει εδώ και μήνες τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό άξονα μέσω του οποίου έχει πρόσβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η Αρμενία.

Καθώς η Ρωσία μοιάζει απορροφημένη στον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες κι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν ρόλο μεσολαβητών.