Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος*
Δύο εταιρείες -η ιταλική εταιρεία πετρελαίου Eni και η ισπανική Repsol- θα μπορούσαν να αρχίσουν να στέλνουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη το συντομότερο τον επόμενο μήνα, για να αντισταθμίσουν το ρωσικό αργό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι μεγάλος, και οποιαδήποτε επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. Ωστόσο, το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με επιστολή του, έκανε «νεύμα» στις δύο εταιρείες να επαναλάβουν τις αποστολές. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να ανακατευθύνει ορισμένα από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα. Το να παρακινηθεί ο Μαδούρο να ξαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι ένας άλλος στόχος…
Ανταλλαγή πετρελαίου με χρέη
Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τα αργά φορτία σε χρέη και καθυστερημένα μερίσματα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι ότι «το πετρέλαιο πρέπει να πάει στην Ευρώπη, δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα. Η Κίνα δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.
Οι εξουσιοδοτήσεις ήρθαν τον περασμένο μήνα, αλλά λεπτομέρειες και περιορισμοί μεταπώλησης δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενη μια πολιτική μη σχολιασμού «σε θέματα πιθανής εμπορικής ευαισθησίας», ενώ η Repsol δεν απάντησε στα αιτήματα που έγιναν από δημοσιογράφους για σχολιασμό.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει παρόμοια δικαιώματα για την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp, την India’s Oil and Natural Gas Corp Ltd και τη γαλλική Maurel & Prom SA, η οποία άσκησε επίσης πιέσεις στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πάρουν πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για δισεκατομμύρια δολάρια σε συσσωρευμένα χρέη από τη Βενεζουέλα.
Και οι πέντε εταιρείες πετρελαίου διέκοψαν την ανταλλαγή πετρελαίου με χρέος στα μέσα του 2020 εν μέσω της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά απέτυχε να εκδιώξει τον Μαδούρο. Η PDVSA δεν έχει προγραμματίσει η Eni και η Repsol να λάβουν φορτία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα φόρτωσης της PDVSA στις 3 Ιουνίου που είδε το Reuters.
Επαναπροσέγγιση με το Καράκας
Η προσέγγιση ΗΠΑ – Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής και η Ουάσιγκτον έχει όλο αυτό το διάστημα χαλαρώσει κάποιες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Καράκας, προκαλώντας θετική ανταπόκριση από τον Μαδούρο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο με το Καράκας τον Μάρτιο και η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δύο από τους φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις εκλογικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο Μαδούρο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για την ημερομηνία επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς, που αντιτίθενται στην άμβλυνση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Μαδούρο, έχουν επικρίνει την προσέγγιση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ως πολύ μονόπλευρη. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως η περαιτέρω ελάφρυνση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο προς τη δημοκρατική αλλαγή καθώς ο Μαδούρο διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε τη Chevron -τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα- να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Μαδούρο και την PDVSA για μελλοντικές δραστηριότητες στη Βενεζουέλα.
Το ίδιο διάστημα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολές στην Eni και στη Repsol λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα είχε αντίρρηση» εάν συνέχιζαν τις συμφωνίες «πετρέλαιο έναντι του χρέους» και έφερναν το πετρέλαιο στην Ευρώπη. Οι επιστολές τους διαβεβαίωναν ότι δεν θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις για τη λήψη φορτίων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα για την είσπραξη των εκκρεμών χρεών.
Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Το αίτημα της Chevron προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα ήρθε καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε τις επιστολές χωρίς αντίρρηση προς την Eni και τη Repsol.
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία έλαβε εξάμηνη συνέχιση άδειας που διατηρεί τα περιουσιακά της στοιχεία και την έγκριση των ΗΠΑ για να συνομιλήσει με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σχετικά με τις μελλοντικές της δραστηριότητες.
Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο εάν η Ουάσιγκτον είχε αποδεχθεί τις προηγούμενες ανταλλαγές αργού με καύσιμο που διεξήγαγαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες με την PDVSA μέχρι το 2020, ανταλλαγές που παρείχαν ανακούφιση στη διψασμένη για βενζίνη Βενεζουέλα.
Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, με έως και το 70% των μηνιαίων αποστολών να προορίζονται για τα διυλιστήριά της.
* Πηγή: Reuters