Άκρως παρεμβατική παρουσιάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο ζήτημα της έκθεσης της Επιτροπής Τσίλκοτ (σ.σ.: Chilcot Inquiry), η οποία διερευνά εδώ και τέσσερα χρόνια την εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας και τον ρόλο του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Independent», το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών υπονομεύει την αξιοπιστία και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής. «Αγκάθι» φαίνεται ότι είναι οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μπλερ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Η εφημερίδα – επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή – υποστηρίζει πως ο νυν Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει «το ντροπιαστικό ενδεχόμενο να πρέπει να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, εκτός αν πρώτα λάβει άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση». «Οι ΗΠΑ είναι πολύ κτητικές όσον αφορά σε έγγραφα που σχετίζονται με έναν πρόεδρό τους, πρώην ή νυν. Σε αυτές τις συνομιλίες εμπλέκεται ο Τόνι Μπλερ και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ασφαλώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών αυτών» αναφέρει η ανώτατη αυτή διπλωματική πηγή, καταλήγοντας πως «κανείς στο Λονδίνο, ούτε καν ο Τσίλκοτ, δεν θα αποφασίσει ποια ακριβώς έγγραφα θα δοθούν στη δημοσιότητα, που πιθανώς εμπλέκουν τον Αμερικανό πρόεδρο».

Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2009 κι εξέτασε την περίοδο από τον Ιούλιο του 2001 έως και τον Ιούλιο του 2009, ανακρίνοντας εκατοντάδες μάρτυρες από τον χώρο της πολιτικής, του στρατού, της διπλωματίας, του Τύπου και των μυστικών υπηρεσιών.

Η έκθεση θα απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο ο Μπλερ είπε εν γνώσει του ψέματα το 2003, ώστε να υπερψηφιστεί η πρότασή του να εμπλακεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν παράνομο πόλεμο, χωρίς επαρκή στοιχεία για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» που δήθεν διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν και χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπλερ είχε υπεραμυνθεί της νομιμότητας της εισβολής και είχε καταφερθεί εναντίον όσων κατήγγειλαν ότι «σύρθηκε» στον πόλεμο από τον Μπους και τους ακροδεξιούς βουλευτές που «κατοικούσαν» τότε στην Ουάσινγκτον.