Οι ομάδες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν, εδώ και αρκετές εβδομάδες, να επικοινωνήσουν με τη Βόρεια Κορέα. Μάταια.
«Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας μέσω διαφορετικών διαύλων, από τα μέσα Φεβρουαρίου, ιδίως στη Νέα Υόρκη», ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την Πιονγκγιάνγκ», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν να μειωθούν «οι κίνδυνοι κλιμάκωσης» στην κορεατική χερσόνησο.
Αφότου αντήλλαξαν προσβολές και απειλές περί πυρηνικού πολέμου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφεραν μια θεαματική προσέγγιση, την οποία σηματοδότησαν ιστορικές όπως και συμβολικές συναντήσεις.
Όμως, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στο ακανθώδες ζήτημα των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου μεταξύ των δύο ανδρών στα τέλη Φεβρουαρίου του 2009 στο Ανόι.
Ένας αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον «ενεργό διάλογος» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ εδώ και «περισσότερο από έναν χρόνο».
Ο νέος πρόεδρος μελέτησε βαθιά την αμερικανική πολιτική προς την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές μπροστά στην «αναπτυσσόμενη απειλή» που αντιπροσωπεύει η Βόρεια Κορέα «για τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα», επισήμανε.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κιμ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο εχθρό» της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας πως η πολιτική της Ουάσιγκτον προς την Πιονγκγιάνγκ δεν θα αλλάξει «ποτέ», «όποιο κι αν είναι το πρόσωπο στην ηγεσία» των ΗΠΑ.