Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.

Η απόφαση να αποχωρήσουν από τον Π.Ο.Υ, στον οποίο οι ΗΠΑ εντάχθηκαν το 1948, έρχεται την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου λόγω του covid-19. Ο νέος κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πέρσι.

Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων, ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν» στον Π.Ο.Υ. την εμφάνιση του ιού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως και πίεσαν τον οργανισμό «να παραπλανήσει τον κόσμο».

«Η Κίνα έχει πλήρη έλεγχο πάνω στον Π.Ο.Υ. παρά το γεγονός ότι καταβάλει μόνο 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν οι ΗΠΑ που είναι περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως», κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί τη δέσμευση που έκανε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον Π.Ο.Υ. τα επόμενα δύο χρόνια προκείμενου να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού. Το ποσό αυτό είναι ίσο με ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού πέρυσι.

Ο Τραμπ ανέστειλε τον Απρίλιο τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ. και στη συνέχεια στις 18 Μαΐου έστειλε επιστολή στον οργανισμό ζητώντας του να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών. «Επειδή απέτυχαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε και οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες, σήμερα τερματίζουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προωθούμε τους πόρους μας προς άλλες παγκόσμιες, επείγουσες υγειονομικές ανάγκες που το αξίζουν».

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά έναν χρόνο νωρίτερα». Ο Π.Ο.Υ. προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση Τραμπ.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Π.Ο.Υ. είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Ντόνα ΜακΚέι εκτελεστική διευθύντρια των Physicians for Human Rights. «Η αποχώρηση από αυτόν τον κρίσιμης σημασίας θεσμό εν μέσω μιας ιστορικής πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον Π.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του Π.Ο.Υ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV.

Ο Άμες Α. Αντάλζα του Johns Hopkins Center for Health Security δήλωσε ότι ουσιαστικά η απόφαση του Τραμπ δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στα προγράμματα του Π.Ο.Υ.

«Από συμβολική και ηθική άποψη είναι η λάθος κίνηση εν μέσω μιας πανδημίας και φαίνεται να έχουν στόχο οι ΗΠΑ να αποποιηθούν των ευθυνών τους για όσα απέτυχαν να κάνουν και να κατηγορήσουν τον Π.Ο.Υ», εκτίμησε.

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης του οργανισμού τον προηγούμενο μήνα δύο δυτικοί διπλωμάτες είχαν σχολιάσει ότι αυτή η κίνηση βλάπτει περισσότερο πολιτικά τον Π.Ο.Υ. από τα προγράμματά του, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί για φέτος.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση των ΗΠΑ εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε: «Ζητάμε συνεχώς από όλες τις χώρες να στηρίζουν τον Π.Ο.Υ».

«Ο Π.Ο.Υ. είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησε του κόσμου για τις μολυσματικές ασθένειες», επεσήμανε από την πλευρά της η Δημοκρατική βουλευτής Νίτα Λόουι. «Τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς, δεν είναι ώρα να θέσουμε τη χώρα σε περαιτέρω κινδύνους».