Δεύτερες σκέψεις κάνουν οι ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποθηκεύσει στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και όπως όλα δείχνουν, θα αποσυρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη χώρα, που είναι σε αναταραχή ενώ οι εγκαταστάσεις βρίσκονται πολύ κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων στη Συρία.


Μελέτη που εκπονήθηκε από το δημόσιο ινστιτούτο διεθνούς πολιτικής «Stimson» και ειδικεύεται στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, με τίτλο «Life Extension Program: Κόστος και θέματα πολιτικής», αμφισβητεί ανοικτά την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου, οδήγησε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, να εξετάζει πλέον άλλες λύσεις, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια «τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων» δεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

«Από την άποψη της ασφάλειας, είναι σαν παίζουμε την τύχη των πυρηνικών μας όπλων στα ζαριά, αν συνεχίσουμε να τα έχουμε στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση, που είναι κοντά στα σύνορα της Συρίας», αναφέρει ο συνιδρυτής του Ινστιτούτου, Λέισυ Χάλεϊ. «Τα όπλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για εμάς και είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Χάλεϊ, ειδικός σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

​Η ασφάλεια του οπλοστασίου, σαφώς και βρίσκεται σε κίνδυνο από τη στιγμή, που η βάση απέχει μόλις 110 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία
Η ασφάλεια του οπλοστασίου, σαφώς και βρίσκεται σε κίνδυνο από τη στιγμή, που η βάση απέχει μόλις 110 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, να επαναφέρει τους φόβους για την προστασία των περίπου 50 πυρηνικών όπλων της Αμερικής, καθώς σύμφωνα  με την έκθεση οι ΗΠΑ, μπορεί να μην είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων, σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία.

​«Τι θα συμβεί αν ο Τούρκος διοικητής της βάσης στο Ιντσιρλίκ, διατάξει τα στρατεύματά του γύρω από την περίμετρο της βάσης, να ενεργοποιήσετε τα όπλα τους απέναντι στους στρατιώτες μας που φρουρούν τις αποθήκες των πυρηνικών εκεί;»Από την άλλη «Τι θα συμβεί αν ο Τούρκος διοικητής της βάσης στο Ιντσιρλίκ, διατάξει τα στρατεύματά του γύρω από την περίμετρο της βάσης, να ενεργοποιήσετε τα όπλα τους απέναντι στους στρατιώτες μας που φρουρούν τις αποθήκες των πυρηνικών εκεί;» αναρωτήθηκε πρώην ανώτατος αξιωματούχος ελέγχου στρατιωτικού εξοπλισμού του Λευκού Οίκου. Και όπως εξήγησε αυτό, μπορεί να γίνει από τη στιγμή που η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος «έχει δημιουργήσει ένα αντι-αμερικανικό αίσθημα, προερχόμενο κυρίως από εθνικιστικές ομάδες Τούρκων».  

Από τον Απρίλιο πάντως, έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας οι οικογένειες όλων των στρατιωτικών, καθώς και το πολιτικό προσωπικό, από το έδαφος της νότιας Τουρκίας.

Η έκθεση προτείνει την «άμεση απομάκρυνση» όλων των κύριων θερμοπυρηνικών όπλων, από την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο, θα εξοικονομήσει, όπως αναφέρεται, πάνω από $ 6 δις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, στην Ευρώπη και με πιο ευέλικτα οπλικά συστήματα.

Στο μεταξύ η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, σχεδιάζει να δαπανήσει έως το 2019, 8 δις $ για να ενισχύσει την πυρηνική της δύναμη.  

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης