Το αιματηρό επεισόδιο στην πόλη Συμφερούπολη της Κριμαίας στο οποίο σκοτώθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες, έχει πολλές ομοιότητες με τη δραστηριότητα των ελεύθερων σκοπευτών στο κέντρο του Κιέβου, στις ταραχές του Φεβρουαρίου. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της τοπικής εισαγγελίας, που χαρακτηρίζει το επεισόδιο «προβοκάτσια».

Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ υποστήριξε πως «οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν από τη Ρωσία», στο επεισόδιο που έγινε στην ουκρανική στρατιωτική βάση. Όταν ρωτήθηκε όμως από δημοσιογράφο, αν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη αυτή, η Jen Psaki, είπε πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη ερώτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας το επεισόδιο στο προσωπικό της Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki γράφει: «Σταματήστε τα πυρά στη Συμφερούπολη. Ξεκάθαρο ότι οι ρώσοι πυροβόλησαν πρώτοι και τώρα θα πρέπει να δείξουν εγκράτεια».

Σε δίλημμα οι ευρωπαίοι ηγέτες

Οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε μια ενιαία απάντηση στον προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ απειλεί τη Μόσχα με οικονομικές κυρώσεις.

Διπλωμάτες χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο λήψης οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανία πάγωσε συμβόλαιο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα για τον εφοδιασμό κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουκρανική κρίση θα κυριαρχήσει πολιτικά στην σύνοδο κορυφής, η οποία παραδοσιακά ασχολείται με οικονομικά θέματα. Πάντως, αύριο οι ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, θα υπογράψουν τη νέα συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Στόχος παραμένει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης

Όπως επισήμανε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος Βρυξέλλες, η συζήτηση θα γίνει στη διάρκεια του δείπνου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την έκβασή της. Όπως είπε, είναι προφανές ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν μια ενέργεια απαράδεκτη και είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε αποσταθεροποίηση. Όμως, είναι αυτό αρκετό για να περάσει η ΕΕ στην τελευταία φάση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας οικονομικά μέτρα; Στις Βρυξέλλες εκτιμούν μία τέτοια εξέλιξη ως τη λιγότερο πιθανή γιατί λαμβάνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι Ευρωπαίοι αφενός θα βρεθούν αντιμέτωποι με ρωσικά αντίποινα και αφετέρου θα κόψουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Μόσχα, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Ευρωπαίων είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη λήψη οικονομικών κυρώσεων ζητούν προς το παρόν ελάχιστες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως της Βαλτικής, ενώ οι περισσότερες εμφανίζονται από απρόθυμες έως αρνητικές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καθορίσει τρία στάδια κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα οποία και θα ενεργοποιούσαν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο, που περιλαμβάνει διπλωματικές κυρώσεις, ενεργοποιήθηκαν και αφορούν τη διακοπή του διαλόγου για την κατάργηση της βίζας στους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, καθώς επίσης και την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων που εμπλέκονται στην κρίση, χωρίς να είναι πολιτικά πρόσωπα. Το τρίτο στάδιο, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί, περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί.

Ο γερμανικός Τύπος

H Die Welt, που επισημαίνει: «Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας προκειμένου να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για αυτόν η «επιστροφή» της Κριμαίας στη ρωσική αυτοκρατορία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «η Δύση φοβάται μία κλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία» και εκτιμά ότι οι υπολογισμοί του Πούτιν δικαιώνονται. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επιθυμούν να «προβούν σε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της διαμάχης με τη Ρωσία». Όπως επισημαίνεται, ουδείς στις ευημερούσες κοινωνίες της Δύσης «επιθυμεί έναν πόλεμο, πόσω μάλλον για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να αποφασίσει που θέλει να ανήκει».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Δύση θα προτιμούσε μία επαναφορά της Ουκρανίας στο προηγούμενο status quo. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «το πρόβλημα είναι ότι ο αντίπαλος παίκτης σε αυτήν την κρίση έχει άλλα σχέδια και δεν φοβάται την κλιμάκωση».

πως εκτιμά ο σχολιαστής, «ο Πούτιν θέλει να επαναλάβει τώρα αυτό το παιχνίδι στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας. (…) Το σχέδιο κυρώσεων σε τρία στάδια δεν είναι από τη σκοπιά του Πούτιν απόδειξη ισχύος της Δύσης αλλά αδυναμίας της – αδυναμίας των δημοκρατιών, τις οποίες περιφρονεί γι΄ αυτό το λόγο».

«Η ακλόνητη ψυχρότητα, με την οποία ο Πούτιν ενέταξε την Κριμαία στην ρωσική αυτοκρατορία και χάραξε νέα σύνορα στην Ευρώπη, δεν έχει προηγούμενο και βρίσκει θαυμαστές, όχι μόνο στη Ρωσία», παρατηρεί σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικοί ηλίθιοι, αλλά είναι και ένας βιρτουόζος της προπαγάνδας. Η επίδρασή της (σ.σ. προπαγάνδας) στη Δύση, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη από την εποχή της συζήτησης για τους εξοπλισμούς», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.

Για «επιστροφή (της Ρωσίας) στη σύνεση» κάνει λόγο σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Όπως υπογραμμίζει «το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν είναι η τελευταία λέξη. Το νέο στάτους αποτελεί απλά μία μετάβαση. Μόνο ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει τη συνέχεια. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να περιορίσει τη ζημιά. (…)

Η Ρωσία ποντάρει σε ένα non paper στα κοινά στοιχεία των (ρωσικών) σχέσεων με τη Δύση, αφού «κατάπιε» την Κριμαία. Το κάνει αυτό το Κρεμλίνο προκειμένου να άρει τις κυρώσεις ή επειδή επιθυμεί να επιστρέψει στο μέτρο και τη σύνεση; Αξίζει τον κόπο να εξετάσει κάποιος το ζήτημα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος κλείνοντας.

Πηγή: RT – Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης