Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε χθες Πέμπτη την Αίγυπτο να απελευθερώσει περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους, την ώρα που πάνω από 90 αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη χώρα για την COP27.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι στα αιγυπτιακά μπουντρούμια στενάζουν κάπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στα ζητήματα του κλίματος, ενώ επισήμανε πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Κάιρο «ενισχύεται από τις απτές προόδους στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «χαιρέτισε τις πληροφορίες για την εξελισσόμενη απελευθέρωση τους τελευταίους μήνες μεγάλου αριθμού πολιτικών κρατούμενων και ταχθηκε υπέρ νέων απονομών χάριτος και απελευθερώσεων αυτής της φύσης».

Στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται καμιά συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, πρόσφατα έχει ενταθεί η πίεση της Ουάσιγκτον στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για να αποφυλακίσει τον Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που κάνει απεργία πείνας επί επτά μήνες και η οικογένειά του έχει προειδοποιήσει πως θα πεθάνει εάν δεν απελευθερωθεί, καθώς πλησιάζει η COP27.

Κεντρική μορφή της «επανάστασης» που έβαλε τέλος στη μονοκρατορία του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 να εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων». Είχε φυλακιστεί το 2019.

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο κ. Άμπντελ Φάταχ έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως από τη 2η Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του, δεν δέχεται παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την υπόθεση του κ. Άμπντελ Φάταχ.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση όσον αφορά αυτή την υπόθεση και τις συνθήκες κράτησής του», είπε στον Τύπο.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που υποσχόταν πριν από την εκλογή του πως θα υιοθετούσε αυστηρότερη στάση όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στράφηκε στην Αίγυπτο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς το 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι στο περιθώριο της COP27 στο παραλιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, επικαλούμενοι τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν παροτρύνει τον Δημοκρατικό πρόεδρο να ανακατευθύνει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Αίγυπτο (1,3 δισεκ. δολάρια) σε περιβαλλοντικά έργα στη χώρα, που πλήττεται από ξηρασία.