Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν μία έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανατρέποντας την πολιτική της κενής καρέκλας των ετών Τραμπ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεκδικήσουν μία έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη θητεία 2022-2024. Ζητούμε με σεμνότητα την υποστήριξη όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ στην επιθυμία μας να συμμετάσχουμε και πάλι στον θεσμό» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον του Συμβουλίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο 2018 ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ανώτατο θεσμό του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα τη Γενεύη, κατηγορώντας το για υποκρισία και για μανία κατά του Ισραήλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εξωτερικής τους πολιτικής, διότι είναι απαραίτητα για την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Η δέσμευση αυτή είναι ριζωμένη στη δική μας εμπειρία μιας ατελούς δημοκρατίας, που απέχει συχνά από τα ίδια τα ιδεώδη μας, αλλά προσπαθεί πάντα να γίνει μία χώρα με μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερο σεβασμό και περισσότερη ελευθερία», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τόνους που έρχονται σε σαφή αντίθεση με το ύφος του προκατόχου του Μάικ Πομπέο που έφτανε συχνά μέχρι την αλαζονεία.
Αν και ο Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε την αποστολή του Συμβουλίου και επεσήμανε τη σημασία του για ταχεία επικέντρωση της προσοχής στις κρίσεις, ωστόσο, απηύθυνε προειδοποίηση προς τα μέλη του.
«Ενθαρρύνουμε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του και αυτό σημαίνει επίσης τη δυσανάλογη προσοχή που αποδίδεται στο Ισραήλ είπε», προτείνοντας η μεταχείριση του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών να είναι αντίστοιχη οποιασδήποτε άλλης χώρας.
«Αυτοί που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να είναι μέλη του Συμβουλίου αυτού», κατέληξε.