Ηγέτες των αραβικών κρατών του Κόλπου έφτασαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία για μια σύνοδο κορυφής επικεντρωμένη στον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης με το Κατάρ, η οποία έχει διαλύσει την ενότητα του Κόλπου σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.
Τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι υποδέχθηκε στην ιστορική πόλη αλ-Ούλα ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι δύο άνδρες, φορώντας μάσκες, αγκαλιάστηκαν στην πίστα του αεροδρομίου.
Πριν από τη συνάντηση, το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία, η οποία μαζί με τους συμμάχους της επέβαλαν μποϊκοτάζ στην Ντόχα στα μέσα του 2017, θα ανοίξει και πάλι τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της για το Κατάρ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, για την οποία ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα υπογραφεί παρουσία του ανώτερου συμβούλου του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ.
Άλλοι ηγέτες του Κόλπου είχαν φτάσει νωρίτερα στην Αλ-Ούλα και πηγή δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής, η οποία είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο, όταν και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, επειδή το Ριάντ εργαζόταν για μια συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως και τα ταξίδια προς και από τη χώρα αυτή, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που η τελευταία αρνείται.
Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι η τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που επιδίωξε η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή -οι άλλες αφορούν το Ισραήλ και αραβικά κράτη- με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ιράν.
Ενώ το Ριάντ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να άρει το εμπάργκο, τα άλλα τρία κράτη δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «αποτελεί προσδοκία μας» να συμμετάσχουν και αυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαφαίνεται, το Κατάρ θα αναστείλει αγωγές που σχετίζονται με το μποϊκοτάζ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει απρόθυμους συμμάχους της να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για να δείξει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ριάντ είναι ανοιχτό στον διάλογο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή με το βασίλειο όσον αφορά τις επιδόσεις του τελευταίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, από τη μια, και το Κατάρ, από την άλλη, επιδιώκουν αντίθετους στόχους στη Λιβύη και στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και τα τρία κράτη είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.