«Η ιδιωτική σφαίρα δεν υπάρχει πλέον» σχολιάζει η «Libération» στον απόηχο του σκανδάλου παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει την ανακάλυψη αυτή ως την «πρώτη συνέπεια του γιγαντιαίου, παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης που έχουν θέσει σε λειτουργία οι ΗΠΑ…».

«Τίποτα από αυτά που εμφανίζονται, λέγονται και γράφονται στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να ξεφύγει από το ηλεκτρονικό πανοπτικό, που σκανάρει, αντιγράφει και αποθηκεύει τα πάντα. Το εάν αυτή η απίστευτα μεγάλη ποσότητα δεδομένων μπορεί να αξιολογηθεί ή όχι είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε αυτήν τη βίαιη, διαρκή και μη αναστρέψιμη παραβίαση του θεμελίου της δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής» αποφαίνεται η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική «Süddeutsche Zeitung» παρατηρεί: «Ο φόβος της τρομοκρατίας, το παιγνίδι με τον φόβο προσέδωσαν στο κράτος και τη γραφειοκρατία υπερβολική και ανεξέλεγκτη ισχύ. Και αυτή η κρατική ισχύς είναι ένα νοσηρό φαινόμενο».

«Ακόμη και όταν δικαστήρια, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, θέτουν όρια και ρυθμίζουν τον βαθμό της τηλεφωνικής παρακολούθησης από το κράτος, το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί στα κρυφά» σημειώνει η εφημερίδα.

«Δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι μια μυστική υπηρεσία τοποθετεί κοριούς, κατασκοπεύει και παρακολουθεί. Αυτό ανήκει στο πεδίο των καθηκόντων της» γράφει η αυστριακή «Der Standard».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που εκπλήσσει είναι το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες. Προκαλείται έντονη δυσπιστία όταν μια αμερικανική μυστική υπηρεσία αποθηκεύει τα δεδομένα από μισό εκατομμύριο συνδέσεις στη Γερμανία. Εκατομμύρια γερμανικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων παρακολουθούνται καθ’ οδόν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τους Βρετανούς. Όποιος παρακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τους φίλους και συμμάχους του δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη» υπογραμμίζει η «Der Standard».

«Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ διαμαρτύρεται εντονότερα από ό,τι η Κομισιόν για τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Κι αυτό διότι η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον εκλογών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να διαλευκάνει τις κατηγορίες που διατυπώνονται. Αλλά ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κλείσει το Γκουαντάναμο και, ως γνωστόν, δεν το έκανε. Το ερώτημα που τίθεται σε συνάρτηση με τις δυνατότητες κατασκοπείας που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι εάν τελικά επιτρέπεται να παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσει εντονότερα από ό,τι μέχρι τώρα από τις ΗΠΑ να ρίξουν φως στην υπόθεση» καταλήγει το σχόλιο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης