Του Κώστα Μπετινάκη

Το ερώτημα που επικρατεί στις ΗΠΑ αυτόν τον καιρό είναι: Ποιος είναι πιο έξυπνος, η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο να επικαλούνται τον βαθμό ευφυίας που αποκτά κανείς μέσα από το τεστ νοημοσύνης, προκειμένου να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του. 

Όσοι νομίζουν ότι ο εξυπνότερος άνθρωπος με τον μεγαλύτερο βαθμό IQ είναι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάνουν λάθοςΔεν υπάρχει δημοσιοποιημένο το ακριβές IQ του Ντόναλντ Τραμπ, παρ΄όλο που στις αρχές του χρόνου είχε προκαλέσει προς τούτο τον δήμαρχο του Λονδίνου.

Το υπολογίζουν κάπου μεταξύ 120-130. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι φτάνει τα 150. 

Της Χίλαρι Κλίντον υπολογίζεται πως είναι στα 140. Αλλά και για τους δύο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν πως η δοκιμασία για την αξιολόγηση της νοημοσύνης ξεκίνησε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν το 1900 η γαλλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον ψυχολόγο Αλφρέντ Μπινέ να προσδιορίσει τον τρόπο που θα φαίνονταν οι ικανότητες των μαθητών να αντιμετωπίσουν τις σχολικές δυσκολίες.

Έτσι γεννήθηκαν τα πρώτα « IQ (intelligent quotient) test» πιο γνωστά ως «τεστ νοημοσύνης».

Τώρα όσοι νομίζουν ότι ο εξυπνότερος άνθρωπος με τον μεγαλύτερο βαθμό IQ είναι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάνουν λάθος.
 
Παρ΄όλο που δεν είχε υποστεί τη δοκιμασία, πρώτος στην καταγραφή έρχεται ο Γερμανός πολυμαθής Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε που γύρω στα 1828 επινόησε την «ανθρώπινη χημεία» και τη θεωρία της εξέλιξης (evolution). Θεωρείται ταυτόχρονα και από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της δυτικής Λογοτεχνίας με το ποιητικό του δράμα «Φάουστ» του 1808, που ακόμη και σήμερα είναι από τα πλέον πολυπαιγμένα και πολυδιαβασμένα.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Επιστημονικά υπολογίσθηκε πως το ΙQ του Γκαίτε κυμαινόταν ανάμεσα στο 210 και το 225 σύμφωνα με τις ισχύουσες σημερινές μετρήσεις.

Ο γερμανικής καταγωγής θεωρητικός της Φυσικής και φιλόσοφος Άλμπερτ Αϊνστάιν διέθετε IQ από 205 ως 225 σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις και έτσι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Την τρίτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο διάνοιας κατέκτησε ο ευρηματικός Ιταλός ζωγράφος, αρχιτέκτονας, μουσικός μαθηματικός, χαρτογράφος, βοτανολόγος και συγγραφέας Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο διάσημος Άγγλος φυσικομαθηματικός του 17ου αιώνα, γνωστός για την θεωρία της γήινης βαρύτητας Σερ Ισαάκ Νεύτων κατατάσσεται τέταρτος στον κόσμο με IQ ανάμεσα στα 190 ως 200.



Το IQ των Αμερικάνων προέδρων

Το 2006 ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντιν Σίμοντον ολοκλήρωσε μελέτη που εξέτασε τις ικανότητες 42 Αμερικάνων προέδρων βάσει του IQ τους.

Βάσει της κατάταξης αυτής:

 Ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1861-1865) επί Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, έχει την 11η θέση με IQ στα 148.

 

Ο Ουίλιαμ Τζέφερσον «Μπιλ» Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1993-2001) βρίσκεται στην τέταρτη θέση στη σειρά «εξυπνάδας των Αμερικάνων προέδρων». Διαθέτει IQ στα 156.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο δολοφονημένος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, απόφοιτος του Harvard στα 1940 και 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1961-1963) με IQ στα 158.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τόμας Τζέφερσον, ο θεωρούμενος ως ένας από τους ιδρυτικούς «πατέρες» της αμερικανικής δημοκρατίας, που ήταν τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809) με IQ στα 160.

Την πρώτη θέση, στον κατάλογο των Αμερικανών προέδρων καταλαμβάνει ο Τζον Άνταμς, δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ (από το 1797 έως τo 1801) που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του πρώτου προέδρου, Τζορτζ Ουάσινγκτον. Το IQ του υπολογίσθηκε στα 173.

To IQ των απλών ανθρώπων (60%) κυμαίνεται από 85-114 με όσους συγκεντρώνουν βαθμό IQ πλέον του 116 να θεωρούνται «άνω του μέσου όρου». Eκείνοι που εμφανίζουν IQ πλέον του 130 θεωρούνται «προικισμένοι» και όσοι έχουν άνω του 160 «εξαιρετικοί».