Κάτω από το ψιλόβροχο μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών υπέρ του κλίματος ρίχνουν καπνογόνα: η Γλασκώβη που φιλοξενεί τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες ηγέτες και διαδηλωτές από όλο τον κόσμο.

Το σύννεφο καπνού που υψώνεται απευθύνεται στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται στη σύνοδο που ξεκινά αύριο Κυριακή. Οι διαδηλώσεις θα κλιμακωθούν μόλις φτάσουν σε αυτή την πόλη της Σκωτίας οι αντιπροσωπείες των χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πολύ περήφανη που η COP πραγματοποιείται στη Γλασκώβη», δηλώνει η Ίζαμπελ Μπάρκλι, μια κάτοικος η οποία κατευθύνεται προς το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί οι διαδηλωτές, στην Τζορτζ Σκουέρ, στο κέντρο της πόλης.

Σε αυτή την πλατεία έχει μιλήσει στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ή υπέρ του κινήματος Black Lives Matter.

Τις δύο επόμενες εβδομάδες η πλατεία αυτή θα αποτελέσει το επίκεντρο των διαδηλώσεων υπέρ του κλίματος. Έως και 100.000 άνθρωποι θα βρεθούν εκεί στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ανάγκη να είμαστε θετικοί, να θυμόμαστε ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι. Να τρώμε λιγότερο κρέας, να αγοράζουμε λιγότερο πλαστικό», υπογραμμίζει η Ίζαμπελ Μπάρκλι. Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τον τελευταίο καιρό τη Γλασκώβη, όπου αναμένονται περισσότεροι από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σαν ένα είδος υπενθύμισης για την απειλή που ήδη αντιμετωπίζει ο πλανήτης πολλοί δρόμοι της Γλασκώβης πλημμύρισαν. Για λόγους ασφαλείας η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περίμετρο γύρω από το Scottish Campus Event όπου θα φιλοξενηθεί η σύνοδος, στις όχθες του ποταμού Κλάιντ.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης ανησυχούν ότι η σύνοδος αυτή θα προκαλέσει άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, την ώρα μάλιστα που στη Βρετανία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Ντέβι Σριντχάρ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Σκωτίας για την πανδημία, η σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν 25.000 άνθρωποι από 200 χώρες, πραγματοποιείται τη χειρότερη στιγμή. Κινδυνεύει, όπως τονίζει, να προκαλέσει νέα κορύφωση της επιδημίας και την επιστροφή στους περιορισμούς του προηγούμενου χειμώνα.

«Αποτυχία»

«Μπορεί να κάνω λάθος (και το ελπίζω)», αλλά «ένα μαζικό γεγονός (με ανθρώπους να πηγαινοέρχονται) και έναν μολυσματικό ιό θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η Σριντχάρ.

Η επιδείνωση της επιδημίας «θα βαρύνει το σύστημα υγείας» και «θα απαιτήσει νέους περιορισμούς», προσθέτει. Ο Σον Κλέρκιν, ένας 60χρονος κάτοικος της Γλασκώβης, περιμένει τα χειρότερα. «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η COP26 θα είναι μια αποτυχία», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοργανωτές αναστατώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης και αποκρύπτουν από τους επισκέπτες τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Έχουμε άστεγους στους δρόμους μας», εξηγεί. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σε ξενοδοχεία (…) Τελικά όμως οι τοπικές αρχές θέλουν να κρύψουν τους άστεγους και τους φτωχούς από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο». Για τους ακτιβιστές στην πλατεία Τζορτζ μόνο μία μάχη μετρά.

«Το αποτέλεσμα της COP26 εδώ στη Γλασκώβη δεν θα καθορίσει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη ζωή ή τον θάνατο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Άντριου Νάζντιν διοργανωτής της διαδήλωσης.

«Πρέπει οι ηγέτες όλου του κόσμου να κινητοποιηθούν», συνεχίζει ο 33χρονος άνδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν μία ευκαιρία να ενεργήσουν και οι διαδηλωτές θα είναι εκεί για να τους το ζητήσουν «δυνατά και επιτακτικά».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης