Η Γερμανία θεωρεί πως η διπλωματία είναι το μόνο μέσο επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί εκτιμούν πως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προτιμά να σχολιάζει τις ειδήσεις που αφορούν την Ανατολική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την ευκτική. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξέφραζαν ικανοποίηση εάν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πρόεδροι Πούτιν και ο Ποροσένκο άνοιγε το δρόμο για μια οριστική κατάπαυση του πυρός» υποστήριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, πριν οι δυο πλευρές καταλήξουν στην συμφωνία εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση δυσκολεύεται πολύ να βρει μια απάντηση στη ρωσική πολιτική. Όλα τα γερμανικά κόμματα, πάντως, υποστηρίζουν πως μόνο η διπλωματία μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση.

«Η καγκελάριος Μέρκελ τα πάει καλά με τον δύσκολο εταίρο» έλεγε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως θεωρεί ότι «η κρίση μπορεί να επιλυθεί».

Δεν αρκεί η κατανόηση και η καλή θέληση…

Η πλειονότητα των πολιτικών πιστεύει πάντως πως απλά η κατανόηση και η καλή θέληση δεν αρκούν για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Το Κόμμα της Αριστεράς, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, ζητά μια πολιτική προσέγγισης με την κυβέρνηση της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς απαίτησε πριν από τρεις ημέρες για άλλη μια φορά να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τα υπόλοιπα, , γερμανικά κόμματα όμως, ασχολούνται με το ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θεωρεί πάντως επαρκείς τις μέχρι τώρα κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ένα μέρος της κυβέρνησης δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και παραδέχεται ότι οι κυρώσεις που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί δεν μπορούν να έχουν αισθητά αποτελέσματα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκέρνοτ Έρλερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Ρωσίας, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandradio δήλωσε με σαφήνεια: «Οι κυρώσεις θα έχουν πιθανότητα περιορισμένες επιπτώσεις στη ρωσική πολιτική και αυτό γιατί η ρωσική πολιτική έχει θέσει άλλες προτεραιότητες».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η γερμανική πολιτική έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η κρίση με τη Ρωσία θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα.

Αυτό διαφάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, όπου η Γερμανία υποστήριξε μια σειρά μέτρων όπως για παράδειγμα τη σύσταση ενός σώματος ταχείας επέμβασης στα ανατολικά σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πάντως, η Γερμανία δεν υιοθετεί την πρόταση για κατάργηση της Συμφωνίας ΝΑΤΟ- Ρωσίας. «Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε ό,τι χτίσαμε τα τελευταία 25-30 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης