Η Γερμανία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διεθνή συνθήκη Open Skies («Ανοικτοί Ουρανοί»), επισήμανε χθες Πέμπτη σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.
«Μαζί με τους εταίρους μας, θα καταβάλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της» ανέφερε ο Μάας, προσθέτοντας πως η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στην Ουάσινγκτον ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών -η οποία επιτρέπει να επαληθεύονται στρατιωτικές κινήσεις κι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει-, κατηγορώντας τη Ρωσία πως την παραβιάζει.
Αφού οι Ρώσοι «δεν την τηρούν, αποσυρόμαστε» σχολίασε.
«Λυπάμαι βαθιά για αυτή την αναγγελία» υπογράμμισε ο Μάας, κρίνοντας πως αυτή η διεθνής συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο» και θα «αποδυναμωνόταν» σε περίπτωση που πράγματι καταγραφόταν αμερικανική αποχώρηση από αυτή.
Προέτρεψε ταυτόχρονα τη Ρωσία να «επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή» της συνθήκης.
«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συνθήκη και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει» σε ισχύ, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να συντονιστούμε στενά».
Μετά την αναγγελία του Τραμπ, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του NATO αποφασίστηκε να συγκληθούν σήμερα εκτάκτως για συνομιλίες, δήλωσε διπλωματική πηγή. Από την πλευρά της η Μόσχα κατήγγειλε ένα «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών είναι η τρίτη διεθνής συνθήκη από την οποία αποσύρει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, μετά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν), που αποκήρυξε το 2018, και τη συνθήκη INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το 2019.