Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Οι έλεγχοι σε μια κανονικά ευρεία ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας – την ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν – θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης ετοιμάσει ένα σχέδιο που επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν περισσότερους μετανάστες απευθείας στα γερμανικά σύνορα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι περιορισμοί αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που έχει λάβει η Γερμανία για να σκληρύνει τη στάση της για την παράτυπη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση των αφίξεων, ιδίως από τη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς επιδιώκει να αδράξει πίσω την πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση ακροδεξιά και τους συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν δει την υποστήριξη να αυξάνεται καθώς εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις εκτεταμένες δημόσιες υπηρεσίες, την ένταξη και την ασφάλεια.

«Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή μας γραμμή ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», είπε η κ. Φέιζερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες για τους επιδιωκόμενους ελέγχους.

Οι πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις με μαχαίρι στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη μετανάστευση. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στη δυτική πόλη Σόλινγκεν που σκότωσε τρεις ανθρώπους τον περασμένο μήνα.

Το AfD νωρίτερα αυτόν τον μήνα έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που κέρδισε πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία, μετά από έντονη εκστρατεία για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι επίσης η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, το οποίο πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές σε δύο εβδομάδες.

Οι Αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αγωνίζονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης εκεί, σε μια ψηφοφορία που θεωρείται ως δοκιμασία ισχύος του SPD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να δείξει συμβολικά στους Γερμανούς και στους πιθανούς μετανάστες ότι οι τελευταίοι δεν αναζητούνται πλέον εδώ», δήλωσε ο Μάρκους Ένγκλερ στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση.

Αντίδραση είχε αναπτυχθεί στη Γερμανία από τότε που δέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διέφυγαν ως επί το πλείστον από κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες όπως η Συρία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης 2015-2016, λένε ειδικοί στη μετανάστευση.

Έφτασε σε οριακό σημείο στη χώρα των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού έδωσε αυτόματα άσυλο σε περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, ακόμη και όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Από τότε, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε αυστηρότερους κανόνες απέλασης και συνέχισε να πετάει στην πατρίδα τους καταδικασμένους εγκληματίες αφγανικής υπηκοότητας, παρά το γεγονός ότι ανέστειλε τις απελάσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021 λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Βερολίνο πέρυσι ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορά του με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία. Αυτά και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία, της επέτρεψαν να επιστρέψει 30.000 μετανάστες από τον Οκτώβριο του 2023, ανέφερε τη Δευτέρα.

Η κ. Φέιζερ είπε ότι ένα νέο μοντέλο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να γυρίσει πίσω πολλούς περισσότερους, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει για το μοντέλο πριν από εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς.

Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ευρωπαϊκή ενότητα εάν οδηγήσουν στις γερμανικές αρχές να ζητήσουν από άλλες χώρες να πάρουν πίσω σημαντικό αριθμό αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες της ζώνης Σένγκεν, που περιλαμβάνει όλο το μπλοκ της Κύπρου και της Ιρλανδίας, επιτρέπεται να εισάγουν συνοριακούς ελέγχους μόνο ως έσχατη λύση για την αποτροπή απειλών για την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια πολιτική.

Η Γερμανία μοιράζεται τα χερσαία σύνορά της μήκους άνω των 3.700 χιλιομέτρων (2.300 μίλια) με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί κανέναν από τους μετανάστες που απομάκρυνε η Γερμανία στα σύνορα.

«Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς εκεί», είπε.

Τα μέτρα ενδέχεται να μην οδηγήσουν αμέσως στην απομάκρυνση πολλών περισσότερων μεταναστών στα σύνορα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επιστροφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη συνέχεια, καθώς και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, δήλωσε η Σούζαν Φράτζκε στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία μειώθηκε ήδη κατά 21,7% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Με πληροφορίες από The Telegraph