Με το βλέμμα στην Άγκυρα και στις πιθανές αντιδράσεις της, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, παραδέχθηκε τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε τη συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών, και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή της ψηφοφορίας

Είναι προφανές ότι ακόμη και για τους εισηγητές η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για τη Ζώνη Σένγκεν. Σε αυτές τις απειλές ήρθαν να προστεθούν και οι αυστηρές προειδοποιήσεις για επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων, για διπλωματική κρίση, ακόμη και για απόσυρση του Τούρκου πρέσβη από το Βερολίνο. «Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο ίδιος τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κα Μέρκελ.

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε, πάντως, πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκία: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας πλήττει τις σχέσεις με τη Γερμανία

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές και με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται «γενοκτονία» έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

RT: Ανακαλείται ο πρέσβης

Λίγη ώρα μετά την εν λόγω απόφαση της γερμανικής βουλής, η Τουρκία αντέδρασε έντονα. Επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ, το Russia Today μετέδωσε ότι η Άγκυρα έδωσε εντολή στον πρέσβη της στο Βερολίνο Huseyin Avni Karslioglu να εγκαταλείψει τη Γερμανία!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης