Ο κύβος ερρίφθη! Η Γερμανία είναι στις κάλπες, αποφασίζοντας για το μέλλον της και σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον και της Ευρώπης. Όλα δείχνουν ότι για ακόμη μία τετραετία καγκελάριος θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Με αυτήν τη νίκη, η κ. Μέρκελ θα γίνει μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ και με τον Κόνραντ Αντενάουερ η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.
Ο συμβολισμός: ο Χέλμουτ Κολ ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας, ο Κόνραντ Αντενάουερ ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και η Άνγκελα Μέρκελ ηγείται μίας γερμανίας πανίσχυρης οικονομικά και με κυρίαρχο ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετοχή και προβλέψεις

Οι Γερμανοί φαίνεται να τίμησαν την παράδοση που τους θέλει να έχουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε ποσοστό άνω του 71,5%, μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντυπωσιακό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, δείχνει αύξηση στα μικρά και μείωση στα μεγάλα κόμματα.

Συγκεκριμένα τα δύο Χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%.

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υφίστανται σημαντικές απώλειες. Το 2013 οι συνασπισμός των Χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ είχε φτάσει το 41,5% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, με υποψήφιο καγκελάριο τότε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, περιορίστηκαν στο 25,7%.

Οι πρώτες στέρεες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit polls, με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η ακροδεξιά στη Βουλή

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη διαφαινόμενη είσοδο του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Το ξενοφοβικό AfD αύξησε τη δύναμή του, τουλάχιστον στο επίπεδο των προβλέψεων, γεγονός που του δίνει την θέση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί η “κρυφή” ψήφος, η μη δηλωμένη δηλαδή προτίμηση των ψηφοφόρων για τον ακροδεξιό σχηματισμό.

Η ενίσχυση του AfD οφείλεται εν πολλοίς, στη μεταστροφή της πολιτικής ατζέντας και την κυριαρχία του μεταναστευτικού ως πρωτεύοντος ζητήματος, ιδίως μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τους πρόσφυγες, από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ανιαρή, σχεδόν προδιαγεγραμμένη με μια μόνο εξαίρεση, τη σφραγίδα που έβαλε για αυτήν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Είναι αυτό το κόμμα που επέβαλλε την ατζέντα του στον προεκλογικό διάλογο, υποχρεώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις να εγκλωβιστούν στη θεματολογία μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Η παρουσία των ακροδεξιών στη Βουλή για πρώτη φορά μεταπολεμικά, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας και «νομιμοποιεί» τον ακροδεξιό λόγο, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν ποιες διαστάσεις θα λάβει η απενοχοποίηση του ακροδεξιού λόγου στην κοινωνία της Γερμανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Πολύχρωμα κυβερνητικά σχήματα

Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος θα κερδίσει, διότι αυτό είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Αλλά είναι με ποιον θα κυβερνήσει. Μεταπολεμικά στη Γερμανία είχαμε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, που σημαίνει πως υπάρχει μακρά παράδοση συνεννόησης μεταξύ κομματικών μηχανισμών.

-Μία κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα» μοιάζει πολύ πιθανή: το όνομα προέρχεται από τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα – το μαύρο CDU/CSU, το κίτρινο, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα FDP (Φιλελεύθεροι) και τους Πράσινους. Όχι ένα ιδανικό πάντρεμα!

-Ένας μαύρος-κίτρινος συνασπισμός του CDU/CSU και του FDP. Μάλλον προτιμότερος για την κ. Μέρκελ, αλλά οι αριθμοί στο Κοινοβούλιο μπορεί να μη βγαίνουν. Αυτός ο συνασπισμός κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2009, πριν την κατάρρευση των Φιλελεύθερων στις εκλογές του 2013.

-Ακόμη μία μαυροκόκκινη συμμαχία μεταξύ του CDU/CSU SPD, που κυβέρνησε τη Γερμανία τις περιόδους 2005-2009 και 2013-2017.Μία ρεαλιστική λύση με όρους αριθμών, αλλά πολλοί μέσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα ήταν αντίθετοι.

Σίγουρα η πολιτική της Γερμανίας, τουλάχιστον προς τα έξω, παραμένει διαχρονικά σταθερή. Και όσον αφορά την Ελλάδα, μάλλον δεν θα αλλάξουν πολλά στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος από το μεγάλο ευρωπαϊκό εταίρο.

Πολλά όμως θα κριθούν από την τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης στην ενιαία ευρωπαϊκή σκακιέρα, τόσο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής όσο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη θέση της ΕΕ στους παγκόσμιους συσχετισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης