H Γεωργία από καιρό επιδίωκε να καταστεί πλήρες μέλος της «Ατλαντικής Συμμαχίας». Η επιθυμία της αυτή εκφραζόταν με κάθε τρόπο, μετά το 2004, όταν ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έγινε πρόεδρος στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία. Ύστερα από τον πόλεμο, όμως, του 2008 που είχε προκαλέσει με τη Ρωσία και τη φραστική στήριξη που είχε δεχθεί από χώρες του ΝΑΤΟ, η είσοδός της ήταν πια αναπόφευκτη. Έτσι, «τώρα η Γεωργία βρίσκεται προ των θυρών του ΝΑΤΟ- πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα», όπως γράφει η ΠΡΑΒΝΤΑ.

Ο Anders Fogh Rasmussen, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα το τρίτο του ταξίδι στη Γεωργία και για ακόμα μία φορά δήλωσε πως «η Ατλαντική Συμμαχία βλέπει τη Γεωργία ως ένα σημαντικό στρατηγικό συνέταιρο». Κάλεσε ακόμα την ηγεσία της Γεωργίας να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της συμμαχίας, εξαίροντας τη συμμετοχή Γεωργιανών στρατιωτών στην αποστολή του Αφγανιστάν (επιχείρηση «Συνεργασία για την Ειρήνη»).

«Η είσοδος της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε τόσο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου όσο και στο Φόρουμ στο Σικάγο. Όλα τα άλλα εξαρτώνται από τις μεταρρυθμίσεις, τις προσπάθειες και τις επιθυμίες που θα δείξουν στην Τιφλίδα» πρόσθεσε.

Σε πρόσφατη συνάντηση παραγόντων του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη, αποφασίστηκε η «εντατικοποίηση» του διαλόγου για την ένταξη της Γεωργίας στη συμμαχία. Έτσι, είναι πλέον ζήτημα χρόνου πότε θα ανακοινωθεί η πλήρης ένταξή της στις δομές της συμμαχίας. Ήδη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα πως η Γεωργία είναι «υποψήφιο μέλος».

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για το 2014 και έως τότε ο Σαακασβίλι είναι πεπεισμένος ότι θα ανακοινωθεί ότι η Γεωργία και τρία βαλκανικά κράτη θα ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία. Υποψήφια προς ένταξη, επίσης, είναι τα κράτη ΠΓΔΜ (*), Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη (πρώην δημοκρατίες της κάποτε Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας).

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό στη Γεωργία, το 62% υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με μόλις 9% να εναντιώνεται, ενώ 48% δηλώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη Γεωργία. Αντίθετη γνώμη τολμά και σ’ αυτό το ζήτημα να εκφράσει μόλις το 9%.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κράτη της «παλιάς Ευρώπης» που δεν δείχνουν βιασύνη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να ενταχθεί η Γεωργία κάτω από την ομπρέλα της συμμαχίας. Κάτι που προφανώς θα δυσαρεστήσει τη Μόσχα και θα χειροτερεύσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους και, φυσικά, η Ρωσία δεν βλέπει με διόλου καλό μάτι την εξάπλωση του ΝΑΤΟ ως τα σύνορά της στο Νότιο Καύκασο.

(*) Εάν δεν υπάρξει νέο ελληνικό βέτο.