Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χθες βράδυ ψήφισμα που ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών. Απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη των «αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα και απηχούν το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Για «ιστορική μέρα» μιλά ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής
Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, αναφερόμενος στην έγκριση με πολύ ευρεία πλειοψηφία χθες Τρίτη ψηφίσματος το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εξέλιξη που όπως τόνισε στέλνει «ισχυρό μήνυμα».
«Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας», είπε στον Τύπο ο Ριάντ Μανσούρ.
«Πέρα από κάθε διάλυση η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πέρα από κάθε διάλυση», προειδοποίησε νωρίτερα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τον σεβασμό των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είναι τόσο επισφαλής… Δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε να μου πείτε μια καλύτερη λέξη από επισφαλής, εξαιρετικά επισφαλής», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Θέλω να πω ότι είναι στα πρόθυρα της διάλυσης ή ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, δύο και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και σχεδόν 240 απήχθησαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.
Η ισραηλινή επίθεση έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.400 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,9 εκατ. άνθρωποι από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων του εδάφους αυτού έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά.
Οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι το πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος θα κατακλυστεί σύντομα από τις αρρώστιες και την πείνα.
«Υπάρχει σαφής έκκληση σε όλον τον κόσμο και στους διεθνείς θεσμούς που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Τουρκ.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος της διήμερης εκδήλωσης στη Γενεύη για την 75η επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Αυτό είναι πράγματι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο. Λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ακόμη πιο σοβαρά. Και βάλτε τα στο επίκεντρο των διεργασιών και των πολιτικών σας αποφάσεων», τόνισε.