Χωριστές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Συριακό Lakhdar Brahimi με την επίσημη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία και την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει πρόοδος στη διάσκεψη «Γενεύη-2» που πραγματοποιείται στο Μοντρέ. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα επιτευχθεί πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο αντιμαχόμενων μερών στη Συρία.

Αγκάθι των διαπραγματεύσεων παραμένει ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνατότητες των ισλαμιστών και ομάδων της αλ Κάιντα στη Συρία, ώστε να έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της ένοπλης αντιπαράθεσης. Με τον φόβο να επικρατήσουν οι εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες στην περιοχή, οι χώρες της Δύσης φαίνεται να «βάζουν νερό στο κρασί τους» και να δείχνουν έτοιμες να ανεχθούν την παρουσία του προέδρου Άσαντ στη μεταβατική κυβέρνηση, κάτι που δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Δεύτερο αγκάθι συνιστά η αδυναμία των διαφόρων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης -αντιπάλων του Άσαντ- να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ώστε να καταλήξουν σε κοινή γραμμή πλεύσης.

Δεδομένο, πάντως, παραμένει ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Μοντρέ επιδιώκουν εντελώς διαφορετικούς στόχους. Οι βασικοί υποστηρικτές της «Γενεύης 2», οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καλούν τους εμπλεκομένους να είναι όλοι έτοιμοι για μαραθώνιες διεργασίες και υποστηρίζουν ότι η διάσκεψη αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα.

Αναποφάσιστη αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην επιδίωξη για μια καλύτερη διάσκεψη, στην οποία κρίνεται η μοίρα του συριακού κράτους και του συριακού λαού, αλλά στις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των διαφόρων ομάδων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστηρίζονται η καθεμία από διάφορους εξωτερικούς προστάτες».

Στις 18 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Συνασπισμός των αντιπολιτευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, ύστερα από εξαντλητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, πήρε τελικά την απόφαση να μετάσχει στη διάσκεψη. Ωστόσο, μόλις στις 20 Ιανουαρίου, αναίρεσε την απόφασή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσκληση στο Μοντρέ εκπροσώπων του Ιράν. Οι τελευταίες «ήξεις αφήξεις» του Συνασπισμού εγείρουν και πάλι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του. Η οργάνωση έχει ήδη περάσει μια σειρά από ρήξεις στους κόλπους της, με την τελευταία στις 6 Ιανουαρίου, όταν αποχώρησαν από αυτή μια σειρά από αντιπολιτευτικές υπο-ομάδες, οι οποίες δεν συμφωνούν με την επανεκλογή του ηγέτη της, Αχμάντ Τζάρμπα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο φορέας-ομπρέλα όλων των ομάδων, αν και έχει αναγνωριστεί από τη Δύση ως η επίσημη αντιπολίτευση που συμμετέχει στη διάσκεψη, ουσιαστικά δεν ελέγχει ούτε καν τις ένοπλες ομάδες που δρουν εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό σημαίνει ότι ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης δύσκολα θα μπορέσει να εγγυηθεί κρίσιμες συμφωνίες που αποτελούν τα πρώτα βήματα στην πορεία για ειρηνική διευθέτηση, όπως η κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι η αδυναμία του να αναλάβει οποιοσδήποτε υποχρεώσεις στα ζητήματα αυτά θα καταστεί εμφανής στη «Γενεύη 2», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε «ναυάγιο» τη διάσκεψη.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο προωθούμενος από τους δυτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης Αχμάντ Τζάρμπα δήλωσε ότι η «Γενεύη 2» αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη όλων των απαιτήσεων της επανάστασης, σημαντικότερη από τις οποίες είναι η αφαίρεση των εξουσιών από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αν τεθεί ζήτημα αποχώρησης του Άσαντ, αυτό μπορεί να οδηγήσει τη διάσκεψη σε αδιέξοδο. Σχολιαστές υποστηρίζουν πως Ρωσία και ΗΠΑ είναι απίθανο να το επιτρέψουν.

Ας σημειωθεί πως ούτε στα έγγραφα της «Γενεύης 1» έγινε αναφορά στο πολιτικό μέλλον του Σύρου προέδρου. Συνεπώς, το θέμα αυτό -τυπικά- δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της «Γενεύης 2».

Οι ισλαμιστές δεν χάνουν χρόνο

Την ώρα που η αντιπολίτευση χρονοτριβεί, στο έδαφος της Συρίας ενισχύουν τη δύναμή τους οι ακραίοι ισλαμιστές και η χώρα μετατρέπεται σε πόλο έλξης εξτρεμιστών από όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι σήμερα και η κυριότερη ανησυχία των μεγάλων χωρών-διαμεσολαβητών. Ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η διάσκεψη πρέπει κατά πρώτο λόγο να εστιάσει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», την οποία κατονομάζει ως κύρια απειλή για τη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Πηγή: AP –BBC-Ρωσία Τώρα
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης «Έχουμε κάνει το πρώτο μικρό βήμα» για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 19:33