Ιδιαίτερη προβολή στις ελληνικές αντιρρήσεις για επέκταση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, γίνεται από τα ρωσικά Μέσα.

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ προβάλλεται η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, «επειδή έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας και άλλων χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προβάλλει αποσπάσματα από τις σχετικές δηλώσει από τη συνέντευξη του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκου Χουντή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η θέση της νέας κυβέρνησης, όπως είχε σχηματοποιηθεί από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των αντιποίνων που έχει αρνητικά επακόλουθα στην οικονομία της χώρας μας γενικότερα και όχι μόνο στην γεωργία», αναμετέδωσε το τηλεγράφημα του ΤΑΣΣ αναφερόμενο στις δηλώσεις του Νίκου Χουντή, αναφερόμενο στη διάσκεψη των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλες και την πρόταση της Φεντέρικα Μογερίνι.

«Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Αθήνα για την ανακοίνωση της EE για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανάλογο κλίμα κινείται ο ρωσικός Τύπος και οι ειδησεογραφικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας.

«Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».

Όπως σημειώνει ο ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα με πρόταση ορισμένου “παζαριού” για αυτές τις θέσεις» πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα». Αντιθέτως προσφέρονται, «ώστε να υπονοηθεί για άλλη μία φορά στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη και ότι αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ.Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο.

Μεταξύ άλλων, την απόφαση σχολίασε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο οποίος εκτιμά ότι «σε μία χώρα με τόσο ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, η οποία διαμόρφωσε την ιστορία και την κοσμοαντίληψη του λαού, δεν υπάρχει μέλλον για καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα αποφάσιζε να αγνοήσει την Εκκλησία και τις πνευματικές αξίες, που εκείνη προστατεύει και είναι πολύτιμο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού».

Αμερικανικές αντιρρήσεις

Η απομάκρυνση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την πλειοψηφούσα άποψη της ΕΕ να επιβληθούν και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, λόγω της αναταραχής στην Ουκρανία, δεν έμεινε ασχολίαστη από τους Αμερικανούς αναλυτές. Το CNBC, σε μια προσπάθεια να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, σημειώνει πως ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει προς την Ανατολή και την ιστορική σύμμαχο της Ελλάδας, τη Ρωσία, προσδοκώντας την υποστήριξη.

Το άρθρο του αμερικανικού δικτύου αναφέρει πως τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν λόγο για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την αναταραχή στην Ουκρανία, η Ελλάδα με ανακοίνωσή της αντέδρασε, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο της Τρίτης και ούτε πρόκειται να παρθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, έτσι όπως επιβλήθηκαν από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2014.

Bloomberg: Λυπάμαι Ουκρανία, αλλά δεν μπορείς να νικήσεις τον Πούτιν

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του Marc Champion για την κρίση στην Ουκρανία, στην ιστοσελίδα «Bloomberg», που υποστηρίζει:

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, πως αν δεν υπήρχαν τα δυτικά οικονομικά αντίποινα, τα ρωσικά τανκς θα είχαν ήδη μπει στην Οδησσό, αποκόπτοντας την υπόλοιπη Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποκλείσει την ανάμειξη της χώρας του στον πόλεμο της ανατολικής Ουκρανίας. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρισθεί πως τα αντίποινα δεν πρόκειται να νικήσουν τον Πούτιν. Απλώς τον κάνουν πιο επιφυλακτικό και ανοικτό σε διακανονισμό.

Ο Πούτιν έχει αποδείξει πως οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τα βάλουν με το ρωσικό τακτικό στρατό και ότι τα τανκς του θα μπορούσαν εύκολα να μπουν στην Οδησσό αν έδινε τέτοια εντολή. Αντίθετα, επιδιώκει να πεισθεί ο Ποροσένκο να δεχθεί πολιτικό διακανονισμό της σύγκρουσης πέρα από όσα προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΤΑΣΣ Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία Ουκρανίας και ΗΠΑ στην σφαίρα της πολιτικής , της οικονομίας και της άμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την απόφαση να χορηγήσουν στην χώρα του δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εγγυήσεις δανείου, που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν άμεσα οικονομικά προβλήματα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης