Κ. Μπετινάκης

Δύο ημέρες από τη δημοσίευση στο γερμανικό περιοδικό «SPIEGEL ONLINE» ότι «ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος γίγαντας που κάποτε γνωρίσαμε και ότι «ο παγκοσμίως μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου μπορεί ακόμα και να χάσει το εξαγωγικό του μονοπώλιο», ήρθε η απάντηση από τη Ρωσία – και μάλιστα με δύο άρθρα, τα οποία δημοσιεύονται στον ιστότοπο «Ρωσία Τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στην Izvestia πηγή προσκείμενη στο ρωσικό μονοπώλιο πετρελαίου, «το 2013 το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο θα διαμορφώσει πιο μετριοπαθείς τιμές για την Ευρώπη. Οι τιμές αερίου αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 14% με προσδοκία να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 8%.

Η ΠΓΔΜ και η Βοσνία εξαρτώνται απόλυτα από την Gazprom, η Βουλγαρία κατά 90% και το μερίδιο του ρωσικού μονοπωλίου στην Πολωνία φτάνει το 60%.

Η Gazprom ουδέποτε ως τώρα είχε ανακοινώσει δημόσια το τιμολόγιό της για τις ευρωπαϊκές χώρες που ανεφοδιάζει με αέριο. Αλλά ούτε οι ίδιες οι χώρες το ανακοίνωναν, παρά τις προσπάθειες που έκανε για να εκμαιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους όρους της σύμβασης των ευρωπαϊκών χωρών με τον ρωσικό κολοσσό, μέσω της επιτροπής anti-trust, που ωστόσο δεν ήθελε να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες από αυτές τις τιμές έκαναν την εμφάνισή τους μόνο όταν εντεινόταν η ενεργειακή διαμάχη… Για παράδειγμα, η Ουκρανία πλήρωνε πέρυσι στην Gazprom $416–432 τα 1,000 κυβικά μέτρα.

Τώρα, όμως, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ειδικοί σηκώνουν το φρύδι με δυσπιστία αναφορικά με το τελικό κόστος του αγωγού South Stream.




Τέλος εποχής για το πετρέλαιο

Το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο «Ρωσία Τώρα», είναι αναδημοσίευση από το gazeta.ru:

«Σήμερα συντελούνται ιστορικές αλλαγές στον τομέα και μεταβάλλεται η ισορροπία των δυνάμεων» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Υπουργείου Παιδείας, Ανατόλι Ντμιτριέφσκι. «Οι αναπτυγμένες χώρες βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα, από τη λύση των οποίων εξαρτάται το μέλλον του κόσμου. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην αρχή της δύσης της εποχής του πετρελαίου, η οποία διήρκεσε ολόκληρο τον 20ο αιώνα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Στη διάρκεια της κυριαρχίας του, το πετρέλαιο ήταν ο κρίσιμος παράγοντας που καθόριζε την τεχνολογική πρόοδο. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης άλλαξε την όψη του κόσμου, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο. Από την άλλη, τα αποθέματα του μαύρου χρυσού είναι περιορισμένα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι εξόρυξης δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τις παγκόσμιες ανάγκες. Με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γίνονται πλέον ανταγωνιστικές νέες, άγνωστες στο παρελθόν, τεχνολογίες».

Για τη Ρωσία σήμερα είναι επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε, το να καθοριστούν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει για να σταματήσει η εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τις τιμές του πετρελαίου. «Το επίπεδο των τιμών του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι μόνο ένα από τα προβλήματα της οικονομίας» τονίζει ο ακαδημαϊκός. «Είναι σαφές ότι, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι σε θέση να παράσχει έναν οικονομικό κινητήρα που να καταναλώνει ελάχιστη βενζίνη. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία είναι η χρονική διάρκεια τόσο της ζήτησης για πετρέλαιο όσο και των υψηλών τιμών» προσθέτει.

Η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια αυξάνεται. Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ. Σήμερα, αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα βρίσκονται στα εδάφη 38 χωρών. Η Κίνα ασχολείται με το θέμα της εξόρυξής του πολύ σοβαρά. Η Δυτική Ευρώπη είναι πιο διστακτική. Επιδεικνύει προς το παρόν μικρό ενδιαφέρον, αν και ερευνώντας για εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο σε μακροπρόθεσμη βάση, η Ε.Ε. σχεδιάζει να ασχοληθεί με τα αντισυμβατικά ορυκτά καύσιμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Gazprom λόγω των παγκόσμιων αλλαγών στην αγορά ενέργειας που οφείλονται στην αύξηση του όγκου παραγωγής αερίου από σχιστόλιθο, έδωσε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας να τροποποιήσει τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κλάδου του φυσικού αερίου μέχρι το 2030.

Τέλος το εύκολο και φθηνό πετρέλαιο

Και σαν να μην έφτανε αυτή η εξέλιξη, η αντισυμβατική επανάσταση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων συνεχίστηκε. Αυτήν τη φορά, με το πετρέλαιο από σχιστόλιθο. Αποδείχθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο, όπως και το αέριο, μπορεί να εξαχθεί από σχιστόλιθο και ο μαύρος χρυσός. Η ανάπτυξη της αντισυμβατικής μεθόδου μόλις άρχισε, αλλά είναι ήδη κατανοητό ότι έχει προοπτικές.

Σύμφωνα με Δυτικούς εμπειρογνώμονες, τα αποθέματα πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερα από ό,τι αυτά του συμβατικού ορυκτού στη Σαουδική Αραβία.

Για την Gazprom αυτή η επανάσταση αποτελεί πιο σοβαρή απειλή από αυτή του φυσικού αερίου. Ακόμα κι αν σήμερα η εταιρεία δεν προτίθεται να δαπανήσει πόρους για την άντληση σχιστολιθικού αερίου, ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε σχεδιασμό για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση πετρελαίου από τα πετρώματα σχιστόλιθου.

Πηγές: RIA Novosti – Izvestia http://www.gazeta.ru/science/2012/12/25_a_4906221.shtml

Διαβάστε επίσης:

Πέρασαν οι μέρες δόξας για την Gazprom, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013, 13:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης