Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία και την Ισπανία άρχισαν σήμερα να ανακτούν ένα μέρος της ελευθερίας κινήσεών τους, όμως ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα παραμένει, καθώς ο κορωνοϊός επανεμφανίζεται στη Νότια Κορέα και το Ουχάν.

Μάσκα υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, απαίτηση για τήρηση κοινωνικής απόστασης, εκκλήσεις να εξακολουθήσει να προκρίνεται η τηλεργασία: οι κυβερνήσεις ευνοούν μια ήπια επανάληψη των δραστηριοτήτων έπειτα από δύο μήνες που βρίσκονταν σε μηδενικό σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως σήμερα το πρωί, το μετρό του Παρισιού είχε κίνηση σχεδόν ίδια με εκείνη των ημερών πριν από το lockdown.

Η ελπίδα και η χαρά για την επιστροφή σε κάποιου είδους κοινωνική ζωή είναι ωστόσο παρούσες τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, τις δύο χώρες που ήταν μεταξύ εκείνων που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 280.000 ανθρώπους στον κόσμο αφότου εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα.

«Γι’ αυτό που χαίρομαι περισσότερο είναι που θα ξαναδώ τους φίλους μου και όχι πια σε μια οθόνη, που θα ξαναβρεθούμε στο σπίτι κάποιου από εμάς ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο» λέει η 66χρονη Μπεατρίθ Γκονθάλεθ, μια πανεπιστημιακός που ζει στη Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παντού οι άνθρωποι καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκφράσει φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας τέθηκε σε lockdown σχεδόν το μισό της ανθρωπότητας και η οικονομία του πλανήτη βυθίστηκε σε ύφεση ρεκόρ.

«Θανάσιμη ανία»

Στη Νότια Κορέα, όπου η επιδημία είχε χαλιναγωγηθεί, η πρωτεύουσα Σεούλ έδωσε εντολή να κλείσουν μπαρ και ντισκοτέκ έπειτα από επανεμφάνιση της Covid-19. Παρά τα μέτρα αυτά που υιοθετήθηκαν από το Σαββατοκύριακο, 35 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία είχε αρχίσει να πλήττει ο ιός, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα νέο κρούσμα χθες, Κυριακή, και άλλα πέντε σήμερα, ύστερα από έναν μήνα ανάπαυλας, ο οποίος ακολούθησε σένα δρακόντειο lockdown.

Το θεματικό πάρκο Disneyland στη Σανγκάη άνοιξε πάντως και πάλι σήμερα. «Αν και πολλές ατραξιόν παραμένουν κλειστές, είμαστε πολύ ανυπόμονες» λέει στην είσοδο του πάρκου μια επισκέπτρια που συνοδεύεται από ένα πεντάχρονο κορίτσι. «Περάσαμε δύο μήνες κλεισμένες, ήταν μια θανάσιμη ανία».

Στη Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της κρίσης, το κρίσιμο όριο των 50 νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράστηκε σε τρία κρατίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε ο ίδιος προσβληθεί από την Covid-19 και ανάρρωσε, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως παρατείνει τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου το lockdown στη χώρα του, η οποία είναι η δεύτερη που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με σχεδόν 32.000 νεκρούς.

«Σώστε ζωές»

Στη Γαλλία, το αυστηρό και χωρίς προηγούμενο lockdown που είχε επιβληθεί από της 17 Μαρτίου στον πληθυσμό φαίνεται πως απέδωσε καρπούς: ο καθημερινός απολογισμός των θανάτων έπεσε χθες Κυριακή, το βράδυ, στους 70, τον χαμηλότερο αριθμό από τότε μέχρι σήμερα.

Όμως με έναν συνολικό απολογισμό άνω των 26.000 νεκρών, έναν από τους βαρύτερους στον κόσμο, οι ηγέτες ζήτησαν να επιδειχθεί προσοχή.

«Χάρη σε εσάς, ο ιός οπισθοχώρησε. Όμως εξακολουθεί να είναι εδώ. Σώστε ζωές, παραμείνετε προσεκτικοί» έγραψε έτσι στο Twitter ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η απόφαση αυτού του τελευταίου να ανοίξει και πάλι τα σχολεία προκαλεί πάντως ανησυχίες και επικρίσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά την εμφάνιση τριών νέων εστιών μόλυνσης σε τομείς που θεωρούνταν μέχρι τώρα από τους πιο ασφαλείς.

Στην Ισπανία, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης, το lockdown αίρεται σήμερα μόνο σ’ ένα μέρος της χώρας. Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, καθώς, με περισσότερους από 26.000 νεκρούς, η Ισπανία είναι κι αυτή μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε χθες Κυριακή οκτώ κρούσματα του κορωνοϊού, όμως ο πρόεδρός της, ο Χαβιέρ Τέμπας, ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να επαναληφθεί το πρωτάθλημα στις 12 Ιουνίου.

Διαγνωστικά τεστ αποκάλυψαν κρούσματα σε διάφορα πρωταθλήματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου προβλέπεται επίσης η επανάληψη του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών.

Επιστράτευση φοιτητών

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς, σχεδόν 80.000, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκαν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις τελευταίες ημέρες, δύο εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο -ένας στρατιωτικός που βρίσκεται στην υπηρεσία του προέδρου και η εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς- διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό.

Η Ουάσινγκτον διέψευσε ωστόσο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μάικ Πενς τέθηκε σε καραντίνα.

Στη Ρωσία, όπου καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 10.000 κρούσματα, η επιστράτευση φοιτητών της ιατρικής προκαλεί αντιδράσεις. «Όσοι δεν πάνε δεν θα έχουν βεβαίωση και κινδυνεύουν να αποκλειστούν» λέει η Σβετλάνα, φοιτήτρια στον έκτο χρόνο στη Μόσχα.

Η Ινδία άρχισε τη δική της διαδικασία άρσης του lockdown, όμως απαγορεύει σε όλους να μετακινούνται μεταξύ κρατιδίων, ενώ έχει απαγορεύσει και τις εθνικές και διεθνείς πτήσεις.

Η χώρα αριθμεί περισσότερους από 2.100 νεκρούς, όμως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η κορύφωση της επιδημίας δεν θα έρθει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το σιδηροδρομικό δίκτυό της, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, θα επαναλάβει σταδιακά τη λειτουργία του από αύριο Τρίτη.

Στην Ευρώπη, πολλά μουσεία άρχισαν να συλλέγουν αντικείμενα για να τεκμηριώσουν τα lockdown. «Πρέπει να διαφυλαχθεί ένα ίχνος αυτού του γεγονότος για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε σε 100 χρόνια αυτό που συνέβη» εξηγεί η Σάρα Λεσίρ, συντονίστρια ενός τέτοιου προγράμματος στο Βέλγιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης