Έκκληση για στενή συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών απηύθυνε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, προς τους υπόλοιπους ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών, στο περιθώριο της συνόδου που διεξάγεται στη Σεούλ.

«Με έναν προνοητικό και σταθερό τρόπο, επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε την αύξηση του ρυθμού (οικονομικής) ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπερασπιζόμενος, δε, τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α., επεσήμανε πως τα άλλα μέλη της Ομάδας των 20 έχουν κατανοήσει ότι η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντική για την ευρύτερη παγκόσμια ανάπτυξη.

«Περιμένουμε σοβαρή πρόταση από τη Β. Κορέα για τα πυρηνικά»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα πως πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα, για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της ομάδας των 5+1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα έρθει η στιγμή που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των έξι, όμως περιμένουμε μια σοβαρή πρόταση από τους Βορειοκορεάτες. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο και να φθάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αρχική διαφωνία Η.Π.Α. – Ν. Κορέας για το ελεύθερο εμπόριο

Στον… αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, αφού στη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών που συζήτησαν για το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία.

«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, για να επιλυθούν επιμέρους θέματα, και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εμπορίου (των δύο χωρών) να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία» δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα υπάρξει συμφωνία, αφού προηγηθούν και άλλες συνομιλίες. Η διαφωνία σχετικά με την πρόσβαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην επικερδή αγορά αυτοκινήτου της Νότιας Κορέας ήταν ο βασικός λόγος που οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη σύμβαση για το ελεύθερο εμπόριο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης