Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνεχίσουν την χρηματοδότηση υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ασχολούνται με την επισιτιστική βοήθεια, τους πρόσφυγες και τα παιδιά, χαρακτηρίζοντας το έργο των υπηρεσιών αυτών μερικές φορές πιο σημαντικό για την ειρήνη και την ασφάλεια από τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει περικοπές στη χρηματοδότηση υπηρεσιών του ΟΗΕ, ενώ έχει προτείνει να μην υπερβαίνει το 25% του κόστους τους η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει επίσης διαμηνύσει ότι θα προβεί στην κατάργηση της χρηματοδότησης προγραμμάτων του ΟΗΕ που συνδέονται με τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και να μιλήσω απευθείας στους Αμερικανούς φίλους μας. Είναι ζωτικής σημασίας για μας που όλοι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτές τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Είναι τόσο σημαντικές για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, όσο οι αμυντικές δαπάνες ?ή ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών αποτελεί μια συνεισφορά «στην κοινή μας ασφάλεια». Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού αυτών των υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης