Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης 

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς επικράτησαν με διαφορά στο κρατίδιο του Αμβούργου. Το ποσοστό τους αγγίζει το 47%, με αβέβαιη ωστόσο, την αυτοδυναμία. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό πήραν οι Χριστιανοδημοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλεπάλληλες επιτυχίες στις των ευρωσκεπιτικιστών στις περιφερειακές εκλογές (οριακά εισέρχονται στη Βουλή στο Αμβούργο ενώ είχαν επιτύχει διψήφια ποσοστά προηγουμένως στα κρατίδια της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου προκαλούν το ενδιαφέρον των σχολιαστών του γερμανόφωνου Τύπου. Με ανησυχία σχολιάζονται οι εκλογικές επιτυχίες του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προκαλεί προβλήματα κυρίως στους Χριστιανοδημοκράτες της κας Μέρκελ.

Οι εκλογικές επιτυχίες των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία προκαλούν ιδιαίτερο πονοκέφαλο στην κα Μέρκελ, που βλέπει ότι θα πρέπει να τηρήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και για το ελληνικό πρόβλημα, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες που τους έχει προκαλέσει η πολιτική του «AfD».

Το νέο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σημειώνει τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για την Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία. Αυτό θα προκαλέσει συζητήσεις στη Χριστιανική Ένωση, καθώς η χαλαρότητα που επιδεικνύει είναι προσποιητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ελβετική ελβετική: «To AfD υπόσχεται με λαϊκίστικο τρόπο απλές απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα, προκαλώντας πονοκέφαλο όχι μόνον στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων. Κατά περίεργο τρόπο δεν ζημίωσε το AfD το γεγονός ότι το κεντρικό της θέμα, η απόρριψη της πολιτικής ευρωδιάσωσης γίνεται προσπάθεια να υποβαθμισθεί στις δημόσιες συζητήσεις.

Στόχος του σοσιαλδημοκράτη νυν δημάρχου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς ήταν να διατηρήσει την αυτοδυναμία, που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στις τελευταίες εκλογές του 2011.

Ανατρέποντας τα προγνωστικά που ήθελαν τους Σοσιαλδημοκράτες αποδυναμωμένους, το SPD κατακτά εκ νέου το πολύ υψηλό ποσοστό του 47 %, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll.

Το ποσοστό αυτό όμως δεν φαίνεται να επαρκεί για να τους χαρίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το πιο πιθανό σενάριο είναι η συγκυβέρνηση με τους Πράσινους, όπως είχε δεσμευθεί άλλωστε προεκλογικά ο Όλαφ Σολτς.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), σημειώνουν ιστορική ήττα, αφού το ποσοστό που κατακτούν εκτιμάται στο 16 % των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους στη χανσεατική πόλη.

Οι Πράσινοι (Grüne) έρχονται τρίτοι καταγράφοντας ποσοστό που αγγίζει το 12%, ακολουθούμενοι από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο καταγράφει ποσοστό 8,5%.

Oριακά στην τοπική βουλή και οι ευρωσκεπτικιστές

Από την άλλη, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της αναμέτρησης, καταγράφοντας ποσοστό γύρω στο 7%, εξασφαλίζοντας και πάλι την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργο. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επιτυχία σε τοπικό κοινοβούλιο για τους Φιλελευθέρους, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστησαν στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, η οποία τους οδήγησε εκτός Μπούντεσταγκ.

Το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να εισέλθει με οριακά στο τοπικό κοινοβούλιο, κατακτώντας ποσοσό μεταξύ 5,2 – 5,5%. Πρόκειται για την πρώτη νίκη τους σε κοινοβούλιο της δυτικής Γερμανίας, αφού ως τώρα το AfD εκπροσωπείται σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια (στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία).

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 είχε σκοντάψει οριακά στο εκλογικό μέτρο του 5 %, συγκεντρώνοντας 4,7 %, ωστόσο στις ευρωεκλογές του 2014 κατάφερε να εξασφαλίσει 7 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κοινοβούλιο «ημιαπασχολούμενων» βουλευτών

Το τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργου (Hamburger Bürgerschaft) είναι ένα «κοινοβούλιο ημιαπασχολούμενων (part time) βουλευτών». Οι βουλευτές που το συγκροτούν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους, δεδομένου ότι η ολομέλεια συνέρχεται συνήθως μόλις κάθε δύο εβδομάδες. Οι συνεδριάσεις γίνονται στο δημαρχείο της πόλης-κρατιδίου. Αντίστοιχη είναι βέβαια και η βουλευτική αποζημίωση η οποία ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 2.600 ευρώ μηνιαίως.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πριν λίγο καιρό παρατηρούσε: «Η γερμανική εσωτερική πολιτική (…) αποκτά και πάλι ζωντάνια. Οι περιφερειακές εκλογές, προσφάτως στη Σαξονία, και σε Θουριγγία και Βρανδεμβούργο διακόπτουν την πολιτική απάθεια για δύο λόγους.

Δεύτερον, η Αριστερά έχει σταθεροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί πλέον να ελπίζει ότι θα εκλέξει δικό της πρωθυπουργό στη Θουριγγία, σε περίπτωση βέβαια που οι Σοσιαλδημοκράτες τους στηρίξουν. Αυτό αναγκάζει τους Σοσιαλδημοκράτες να ξεκαθαρίσουν επιτέλους τη σχέση τους με την αριστερά».

Στο ίδιο θέμα αναφερόταν κι η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «To AfD υπόσχεται με λαϊκίστικο τρόπο απλές απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα, προκαλώντας πονοκέφαλο όχι μόνον στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων. Κατά περίεργο τρόπο δεν ζημίωσε το AfD το γεγονός ότι το κεντρικό της θέμα, η απόρριψη της πολιτικής ευρωδιάσωσης δεν παίζει πλέον κάποιον ρόλο στις δημόσιες συζητήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης