Συντριπτικό «όχι» είπαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας την επικύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για σύνδεση Ε.Ε. – Ουκρανίας. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ολλανδίας (NOS), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 61,1% κατά και 38,1% υπέρ.

Συντριπτικό «όχι» είπαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας την επικύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για σύνδεση Ε.Ε. – Ουκρανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με ισχυρή πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, οι Ολλανδοί απέρριψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 32,2%. Στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ (Amsterdam) και η Ουτρέχτη (Utrecht) τάχθηκαν υπέρ με 52,5% και 57,4% αντίστοιχα, ενώ το Ρότερνταμ (Rotterdam) και η Χάγη (Den Haag) ψήφισαν κατά με 64% και 58,9% αντίστοιχα. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στην Ουτρέχτη η προσέλευση ξεπέρασε το 30%. Στους άλλους μεγάλους δήμους μόνο το Χρόνινγκεν (Groningen) και το Ναϊμέγκεν (Nijmegen) ψήφισαν υπέρ με 63,1% και 53,2% αντίστοιχα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάνουν λόγο για καθαρή νίκη των ευρωσκεπτικιστών. «Είναι ξεκάθαρο πως το ”όχι” έχει κερδίσει με μεγάλο ποσοστό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας είναι ανάλογο με αντίστοιχες που έχουν υπογράψει οι Βρυξέλλες με σειρά χωρών, όπως Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαρόκο και Χιλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2005 οι Ολλανδοί είχαν πει εκ νέου όχι σ’ ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Τότε επρόκειτο για την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμαΣτο κεφάλαιο των εμπορικών σχέσεων προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία και σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται σ’ ένα «συμβόλαιο σύνδεσης». Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα από τις 28 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης που υπεγράφη το 2015 με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως και το 2005 οι Ολλανδοί είχαν πει εκ νέου όχι σ’ ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Τότε επρόκειτο για την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το εγχείρημα εκείνο είχε αποτύχει λόγω και των αντιστάσεων από τη Γαλλία. Οι ψηφοφόροι είχαν εκφράσει φόβους μήπως η Ε.Ε. θα αποκτούσε πάρα πολλές αρμοδιότητες.

Η πολιτική… καλής γειτονίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. και Ουκρανίας το θέμα είναι διαφορετικό. Επρόκειτο για μια συμφωνία με τρίτη χώρα, η οποία είχε στόχο να σταθεροποιήσει οικονομικά και πολιτικά το Κίεβο, όπως υποστήριζαν οι οπαδοί του «ΝΑΙ». Η συμφωνία που απέρριψαν οι Ολλανδοί προέβλεπε την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2014 με Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία ανήκουν σε μια νέα γενιά συμφώνων σύνδεσης. Προβλέπουν, πάντως, πως οι χώρες αυτές δεν θα γίνουν αργότερα μέλη της Ε.Ε. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ωστόσο μέρος μιας πολιτικής «καλής γειτονίας». Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στον τομέα αυτό μεγάλη υποστήριξη. Το σημαντικότερο ωστόσο θέμα της συμφωνίας είναι η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης